През май експертите на РИОСВ– Пловдив са извършили 298 проверки

...
През май експертите на РИОСВ– Пловдив са извършили 298 проверки
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив с близо 300 проверки през май, спасили са пет редки животни

През май специалистите на РИОСВ– Пловдив са направили 298 инспекции на 275 обекта, като 146 от тях са изключителни. За този период  в институцията са постъпили 33 сигнала и 18 тъжби от жители, като на всички екипите са реагирали навреме.
Прочетете още
При осъществения надзор са дадени 38 наставления за премахване на установени нарушавания. Съставени са и 4 акта. Те са за нарушение на условия по съставен елемент „ въздух “ от страна на промишлено дружество, за работа на търговски обект без нужното позволение за заустване на отпадъчни води в лекомислен воден обект, за превишаване на самостоятелните правила за излъчвания във водите от индустриален завод. Акт е формиран и на сдружението за осъществяване на активност без публикуван регистрационен документ за събиране и превозване на боклуци.

Издадени са и 4 наказателни постановления на сдружения с наложени имуществени наказания. Всички те са за нарушение условията на Закона за водите и открити отклонения от плануваните условия в издадените разрешителни за заустване.

Продължават и инспекциите на екоинспекторите за определяне на нерегламентирани замърсявания по обитаемоте места по отношение на обещано наставление на кметовете за разчистване на речни корита и прилежащи територии. Извършени са 22 планови инспекции на предпазените местности „ Шарения остров “, гр. Първомай и „ Поповата пъкъла “, с. Виница, както и на резерват „ Червената стена “. Осъществен е надзор върху активността на пунктове за изкупуване на охлюви. Проверявани са опитни полета, оранжерии и фитостатни пространства за предпазен надзор върху работата с генномодифицирани организми. В резултат на бързите дейности на специалистите са избавени пет екземпляра предпазени типове животни – керкенез, бързолет, папуняк,  щъркел и таралеж, които са изпратени за лекуване в Спасителния център за диви животни – гр. Стара Загора. След постъпили оферти за оповестяване на вековни дървета от типа летен дъб за предпазени, в село Браниполе, общ. Родопи са осъществени нужните инспекции на място.

Не по-малко натоварена е била и работата на специалистите при реализиране на превантивна активност. През миналия месец са осъществени изискуемите от екозаконодателството процедури за 315 капиталови предложeния, проекти, стратегии и планове, касаещи бизнеса, локалната власт и ДГС, в това число и такива, с които се кандидатства по разнообразни финансови механизми. Изготвени са 23 мнения за преценка евентуалната степен на негативно влияние на предложенията за вложения. Издадени са 2 решения за преценка евентуалната степен на влияние върху предпазените зони, 1 решение за осъществяване на оценка за съгласуемост с предмета  и задачите на запазване на предпазените зони, 13 регистрационни документи по реда на Закона за ръководство на отпадъците. Екоинспекцията е издала и 12 решения за обмисляне нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда на капиталови оферти, свързани с интензивно отглеждане на животни, построяването на дълбоки сондажи,  на обекти с публично предопределение, съоръжения за неутрализиране и оползотворяване на боклуци,  производството на захарни произведения.

Над 400 документа са оповестени са интернет страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив за обезпечаване на публичен достъп и гласност на информацията. На 11 заинтригувани страни е предоставена информация по реда на Закона за достъп до социална информация.

Вярвайки, че образуването на екологично съзнание е от изключителна значимост за обществото, през Регионална инспекция за опазване на околната среда провежда редица просветителни и осведомителни начинания – новаторски открити уроци, мероприятия със студенти, бъдещи еколози, изложения и различен.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР