През март спадът е с 19%, през април – 48%,

...
През март спадът е с 19%, през април – 48%,
Коментари Харесай

COVID-19 е намалил значително сделките с имоти


" През март спадът е с 19%, през април – 48%, а през май 35%. Тенденцията за спад на покупко-продажбите в Бургас се вписва в общата наклонност при останалите огромни градове у нас. В София, Пловдив, Варна и Бургас сред март и май са били продадени с към 4200 парцела по-малко по отношение на същия интервал на предходната година “, съобщи Николай Господинов от IBROKERS.

По думите му при предходната рецесия през 2008-2009 година спадовете на имотния пазар са били по-минимални и мудни спрямо тези вследствие от ковид. Според специалиста бързият спад в този момент може да докара до по-бързо възобновяване на бранша.

По време на изключителното състояние спад с съвсем 70% регистрират и от строителния отрасъл.

" Към момента това понижение е съвсем изконсумирано. Човек, който е желал да купи парцел в този интервал, не е купил, само че сега се наваксва с евентуални купувачи, които в този момент демонстрират интерес “, съобщи ръководителят на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП) Георги Шопов, по време на диалога с водещия Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

Данните на НАСП демонстрират, че купувачите са най-вече от прилежащите градове Сливен и Ямбол. Чужденците, които имат интерес към парцел в морския град, търсят жилище в града, а не ваканционен парцел. Сред купувачите са и бургазлии, работещи в чужбина, решили да влагат в жилище.

Според Георги Шопов рецесията с COVID-19 надали ще докара до спад на цените на парцелите в Бургас и района, защото този бранш се дефинира от търсенето и предлагането.

" Търсенето в огромните градове продължава да изпреварва предлагането, а това не допуска рухване на цените. Другият фактор, който въздейства на цените на жилищата, е покупателната дарба на потребителя, или съотношението сред междинната работна заплата в даден град и междинната цена на жилищата. За огромните градове в България то е 0,8 – с една заплата жителят може да купи 0,8 кв.м жилищна повърхност, тя е била същата и през 1984 година “, изясни ръководителят на Националната асоциация на строителните бизнесмени.

Банковият бранш също регистрира леки спадове на ипотечните заеми по време на изключителното състояние.

" Първият повърхностен месец на изключително състояние беше релативно мощен поради инерцията от предходните месеци, до момента в който април остана под равнището от предходната година. През май ипотечното кредитиране се е възстановило до равнищата от предходната година. Очакваме през второто тримесечие размерът от нов бизнес на банката в Бургас да означи растеж от 9% “, съобщи Николай Лазаров, шеф ръководство " Продажби самостоятелно банкиране " в Пощенска банка.

Експертът разясни, че в интервала март – май клиентите са се възползвали от каналите за отдалечен достъп до банката, както и от опциите за жилищен заем с закрепен лихвен % за 30 години и заем с алтернатива " Флекси “, при който клиентът ръководи погасителния си проект.

На финала онлайн полемиката потърси отговор на въпроса по какъв начин се отрази коронавирусът на ваканционните парцели в Гърция.

" Повече от 50% от покупко-продажбите с парцели в Гърция са с чужденци. Районът в Северна Гърция постоянно е бил най-интересен за българите. В предходните години там ползата беше ориентиран най-вече към жилища. Откакто стартира рецесията, набъбна търсенето на къщи с двор и сега надминава търсенето на жилища “, изясни Веселин Маринов от организация GrekoDom.

По думите му тези, които желаят да закупят къща с двор в Северна Гърция, би трябвало да заделят приблизително по 1200 евро на кв.м. За региона на Солун, в кварталите на първа линия, цените стартират от 5000 евро на кв.м.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР