През март 2022 г. Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главния

...
През март 2022 г. Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главния
Коментари Харесай

След проверка, възложена от ВАП, е съставен акт за извършено административно нарушение от длъжностно лице в Министерство на правосъдието

През март 2022 година Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главния инспекторат на Министерски съвет за инспекция, обвързвана с вероятно осъществено нарушаване от длъжностно лице от Министерство на правораздаването, по отношение на направен митинг. На съображение чл.126, пр.2, чл.146, т.4, чл.147, ал.2, вр. чл.16, ал.1, т.1 и т.3 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от ВАП е направен митинг срещу заповед на министъра на правораздаването, издадена по Закона за нотариусите и нотариалната активност.

В хода на инспекцията от Главния инспекторат на Министерски съвет е открито, че шеф на дирекция „ Правни дейности “ към Министерство на правораздаването е направил нарушаване по чл.152, ал.1, т.2 от Административнопроцесуален кодекс, като не е изпратил на съда в избрания от закона 3-дневен период тъжба и митинг, дружно със заверено копие от цялата кореспонденция по издаването на акта на съда.

В отчет, изпратен до ВАП от Главния инспекторат на Министерски съвет, е отразено, че на длъжностното лице е формиран акт за определяне на административно нарушаване за едно от посочените административни нарушавания, обвързвано с неизпращане на митинга на прокуратурата в законоустановения период до съда.

След запознаване с показаните констатации и на съображение чл.145, ал.1, т.5 от Закона за правосъдната власт, ВАП сезира още веднъж ръководителя на Главния инспекторат на Министерски съвет в сходство с разпоредбите на чл.307 от Административнопроцесуален кодекс, с които е регламентиран редът за налагане на санкции за всички осъществени нарушавания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР