През март 2022 г. Антарктида е засегната от извънредна гореща

...
През март 2022 г. Антарктида е засегната от извънредна гореща
Коментари Харесай

Когато температурите на Антарктида скочиха с 40 градуса

През март 2022 година Антарктида е наранена от изключителна гореща вълна, при която температурите се повишават с до 40°C над междинните за сезона. Това събитие – най-високият скок над междинната сезонна температура, регистриран в миналото – може да наподобява като странна особеност, само че евентуално е знак за това, което следва на планетата Земя.

Скокът е регистриран в изследователската станция Конкордиа-Доум (на снимката) надълбоко в Източна Антарктида на 18 март 2022 година, само че данните бяха разкрити в изследване едвам по-рано тази година.

Средната годишна температура в Конкордия е към -55°C, макар че варира съгласно сезоните сред -30°C през лятото до -80°C през зимата. Март е преходният месец към антарктическата зима, като среднодневните температури нормално се двоумят към -50°C.

В един къснолетен ден през март 2022 година в отдалечената станция е регистриран температурен връх за всички времена от -9,4°C, което е с към 40°C по-високо от междинната сезонна стойност.

Обхватът на топлинната вълна също е голям – към 3,3 милиона квадратни километра.

Топлина довежда до доста количество размразяване на леда към Антарктида. В крайбрежните региони се следи размразяване на повърхността, което способства за рекордно ниската степен на замръзване на морето. Възможно е това даже да е било последната капка, довела до окончателното сриване на ледения шелф Конър на 15 март 2022 година

Горещината е провокирана от мощна интензивност на тропически циклони в Индийския океан, които изхвърлят навътре в ледения континент относително топъл и мокър въздух. Атмосферната речна интрузия също по този начин покрива Източноантарктическото плато с пълен пласт облаци, задържайки топлината в долните пластове на атмосферата.

Тази шокиращо висока температурна особеност е неделима от по-широките промени, пред които е изправен климатът на нашата планета, споделят откривателите. Топлинната вълна в Антарктида нормално се счита за „ събитие, което се случва един път на 100 години “, само че учените предизвестяват, че поради изменението на климата това няма да е просто необичайно еднократно събитие.

В момента Арктика от другата страна на планетата поема главната тежест на климатичните промени, като междинните температури там се покачват четири пъти по-бързо от междинните за света. Досега се смяташе, че Антарктида е по-малко уязвима от климатичните промени спрямо множеството райони по света, изключително Арктика, само че последните открития ясно демонстрират, че „ спящият колос “ в Южното полукълбо стартира да усеща ударите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР