През лятото кожата се нуждае от активно овлажняване, през зимата

...
През лятото кожата се нуждае от активно овлажняване, през зимата
Коментари Харесай

Грижи за кожата през пролетта

През лятото кожата се нуждае от интензивно навлажняване, през зимата – от отбрана от студа, а напролет - от витаминна терапия.

Но това не значи, че би трябвало да сe прекалява с използването на витамини. Прекалено огромното количество витамини (дори “обикновената” аскорбинова киселина, т.е. витамин С) може да провокира хипервитаминоза, която води до сухота, зачервяване, отчасти обезводняване на кожата и даже до дребни кръвоизливи.

Затова по-полезна е двойната тактичност: умерено вътрешно приемане на витамини и външно използване на козметика с витаминни добавки.

Обикновено с витамини се обогатява всекидневната козметика – дневните и нощните кремове. Затова те могат да се употребяват освен в интервала на авитаминозата, само че и постоянно когато кожата се нуждае от повече грижи.



Кой витамин да изберем?

Ако с наближаването на пролетта кожата ви става прекомерно суха, използвайте козметика с повече витамин Е. Нанасяйте го всяка вечер с памучен тампон върху изключително сухите елементи от лицето, тялото и дълбоките бръчки. Можете и сами да обогатите крема си с няколко капки витамин Е, който се продава в аптеките.

Ако кожата ви е загрубяла от студовете, търсете съчетанието на витамин Е с витамин А. Кремът за ръце с тези два витамина можете да употребявате за омекотяване на лактите, коленете, петите и изпръхналите устни.

Препоръчваме ви и две домашни маски, които съдържат витамини А и Е:

1. Вечерта залейте с вряла вода шепа сушени кайсии, а на сутринта ги намачкайте, прибавете 2 ч.л. сметана или кисело мляко. След 15 минути на лицето ви тази маска ще омекоти кожата.

2. Нарежете на ситно магданоз (той съдържа доста витамин А) и прибавете олио – ще получите прелестна козметична маска.



Ако напролет кожата ви остава пореста и мазна и не можете да се отървете от неприятните пъпки, възползвайте се от съчетанието на витамини.

За подготвяне в домашни условия: смесете 1 с.л. овесени ядки с 1 с.л. пшенични кълнове, запарени във вряла вода. Добавете 15 капки прясно изцеден лимонен сок и нанесете получената маска за 20 минути. Тя ще почисти порите и ще освежи цвета на лицето ви.

Следите от неприятните пъпки и други сходни можете да премахнете благодарение на ситно нарязан магданоз с добавена сол – употребява се като пилинг.

Витамин В6 способства за подмладяването на кожата, за нейната гладкост и разтегливост, а също така ускорява усвояването на потребните субстанции.

Разновидност на витамин В5 е Д-пантенолът, който има мощното свойство да възвръща тъканите. Затова се ползва постоянно в кремовете за подмладяване на кожата, зарастване на раните и в противовъзпалителните кремове.

Един от най-често препоръчваните витамини за кожата е витамин С. Той усъвършенства обменните процеси, засилва защитните й функционалности, укрепва стените на кръвоносните съдове, усъвършенства цвета на лицето, възстановява отделянето на мазнини и пот. Можете да поглезите кожата си с този витамин като намачкате меката част на който и да е цитрусов плод и добавите натурално кисело мляко (без захар). Можете да си извършите и маска за лице от настърган недопечен картоф или нарязано на ситно зеле, смесени с картофено нишесте.



Използвайте умерено замразени плодове и зеленчуци. Като знаете от кой витамин се нуждае кожата ви, в разгара на лятото си купете вкусното “лекарство”. Почистете плода или зеленчука, нарежете го на ситно или го смелете, прибавете в сместа 1 с. л. олио, по-късно я поставете в полиетиленово пликче и я замразете.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР