През лятото един от най-емблематичните романи на Никос Казандзакис излиза

...
През лятото един от най-емблематичните романи на Никос Казандзакис излиза
Коментари Харесай

Алексис Зорбас се завръща

През лятото един от най-емблематичните романи на Никос Казандзакис излиза в ново издание от „ Ентусиаст “. „ Алексис Зорбас “ още веднъж доближава до българските читатели с твърди корици в стилно ново оформление, дело Яна Аргиропулос, и със знаковия превод на Георги Куфов, почетен с най-високото гръцко отличие „ Златен кръст на Почетния легион “ за своя принос към културното съдействие сред Гърция и България точно поради работата си върху творбите на Казандзакис.

Зорбас е най-популярният воин на гръцката художествена литература, а книгата за приключенията му – най-превежданата. Милиони читатели и фенове са се докоснали до света и житейската философия на Алексис Зорбас, а класическото му осъществяване на обичайния гръцки танц – неговото сиртаки – се е трансформирало в израз на благополучие и свободолюбие.
 Първата обич ще те остави „ Без мирис “ Първата обич ще те остави „ Без мирис “
Няколко дни преди да приключи гимназия Клодин Хенри има проект: да влезе в лицей, да стане прочут публицист и може би, най-сетне, да прав...

Прототип на героя е действителна персона – Йоргос Зорбас, който е умрял и заровен в Македония. Съдбата го среща с Казандзакис през 1914 година в Света гора. Лирическият воин – Алексис Зорбас – е удобен и стъпил крепко на земята мъж, който обича бурния живот, изпълнен със занимания и дами. Но по едно и също време с това неговият облик е кондензиран с дълбоки и проникновени метафизичен хрумвания и въплъщава многопластовата психика на Никос Казандзакис. „ Зорбас ме научи да обичам живота и да не се багра от гибелта “, споделя писателят.

Романът добива особена известност след филмовата акомодация на режисьора Михалис Какоянис. Екранизацията на творбата, носеща заглавие „ Зорба Гъркът “, и музиката на Микис Теодоракис донасят нечуван триумф. Филмът печели три награди „ Оскар “, а след това е претворен и в мюзикъл, и в балетна режисура.

След „ Алексис Зорбас “, „ Последното прелъщение “ и „ Пътешествайки “, към библиофилската поредност с творбите на Казандзакис ще се причислят новите издания на „ Капитан Михалис “, „ Рапорт пред Ел Греко “, „ Христос още веднъж разпнат “ и „ Змия и лилия “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР