През късното лято на 2014 г. никой от нас не

...
През късното лято на 2014 г. никой от нас не
Коментари Харесай

Помните ли предизвикателството с ледената кофа? Събрало е 115 млн. долара за проучвания


През късното лято на 2014 година никой от нас не можеше да отвори обществените си мрежи без да види най-малко едно видео, на което другар или известна персона се залива с кофа ледена вода.

Предизвикателството с ледената кофа беше стартирано за подаяние на средства за изследването и лекуването на атрофичната латерална склероза. Заболяването, познато още като заболяването на Лу Гериг, е прогресивно неврологично положение, при което се повреждат нервните кафези в мозъка и гръбнака. Това води до загуба на двигателни функционалности и в последна сметка на гибел.

Оказва се, че безобидното предизвикателство е съумяло да събере над 115 милиона $, а с тях е финансирано изследването на ново и доста обещаващо лекарство за положението.

Снимка: Редакторски екип


Заливането с ледени кофи става толкоз известно, че редица звезди, измежду които Бил Гейтс и Жабокът Кърмит се включват. Накрая на видеото всеки участник провокира свои другари и в случай че те се включват, първият подарява пари на Асоциацията за изследване на атрофичната латерална склероза.

През последните години стартира да излиза наяве тъкмо какъв брой пари е събрало интернет предизвикването. През 2019 година асоциацията регистрира, че приходите им са се нараснали с 20% повече от предстоящото. От всички събрани пари, 2,2 млн. $ са употребявани за разработка на ново лекарство, което е утвърдено от Федералната лекарствена организация на Съединените щати. Очаква се то доста да усъвършенства живота на болните, защото доста забавя резултатите на заболяването.

„ Това е голяма победа за всички. Лекарството несъмнено не е лек, само че дава доста вяра на хората, които са заболели. Това демонстрира силата на обществените мрежи и по какъв начин можем да ги използваме за положително “, споделя президентът на Асоциацията Каланет Балас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР