През изтеклите 20 години Икономически и социален съвет (ИСС) безспорно

...
През изтеклите 20 години Икономически и социален съвет (ИСС) безспорно
Коментари Харесай

Васил Велев: ИСС играе много важна роля в социално-икономическото развитие на България

През изтеклите 20 години Икономически и обществен съвет (ИСС) несъмнено изигра доста значима роля в социално-икономическото ни развиване и имам вяра, че тя ще продължава да нараства през идващите години. Много мъчно може да бъде сменена ролята на ИСС като цивилен парламент, което произтича от представителството в него и от условията за взимане на решения с прекомерно квалифицирано болшинство. Това го прави една школа на приемливост и просвета на другарство, където се търсят и реализират оптималните за всички решения. Това съобщи ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев на проведената тържествена пленарна сесия във връзка 20-годишнината от основаването на Съвета.

По думите на Васил Велев на ИСС е по-лесно, в сравнение с ръководството, тъй като може и да не вземе решение, в случай че не се реализира единодушие. Той цитира мисъл на Уинстън Чърчил, че демокрацията е несъвършена форма за ръководство, само че не сме разкрили по-добра. В ИСС най-малко по план представителството клони към 100% и като „ цивилен парламент “ е предназначен да изглажда и да поправя несъвършенствата на демокрацията.

Броят на поисканите от ИСС мнения може да е мерило за зрялост на демокрацията в страната, добави ръководителят на АИКБ и прикани законодателната и изпълнителната власт да следват европейските обичаи и практики и постоянно да се съветват със Съвета.

По време на събитието основният секретар на АИКБ доцент доктор Милена Ангелова получи премията на ИСС за заслуги в одобряването на ролята на проведеното гражданско общество в Република България.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР