През изминалото денонощие руските сили са нанесли 42 ракетни и

...
През изминалото денонощие руските сили са нанесли 42 ракетни и
Коментари Харесай

Масирани руски атаки в Украйна, дронове удариха пристанищата на Дунав

През миналото денонощие съветските сили са нанесли 42 ракетни и 56 въздушни удара по Украйна, се споделя в отчет на украинския общоприет щаб. Извършени са 36 удара с реактивни системи за залпов огън по позиции на украинската войска и обитаеми места. Основна цел е била южна Украйна. Дронове са блъснали и дунавските пристанища на Украйна, които се употребяват за експорт на зърно, съобщи БНР.

 

Руски въздушни удари против Южна Украйна тази нощ поразиха силози за зърно и хранилища на едно от пристанищата на река Дунав, намиращо се в Одеска област, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на одеския регионален шеф.

" Руски терористи нападнаха Одеска област с дронове два пъти тази нощ ", написа в " Телеграм " регионалният шеф Олег Кипер. " Основна цел бяха пристанище и инфраструктурата за предпазване и експорт на зърно там, намиращи се южната част на региона ", добави той. " Последствията от ударите на врага против едно от пристанищата на Дунав са, че складовете за зърно бяха развалени ", добави той.

Президентството на Украйна сподели в настрана изказване, че при нападенията няма жертви.

 

Украинската контраатака отбелязва триумф в Донецка област, където украинските военни са освободили Урожайно, заяви заместник-министърът на защитата Хана Маляр. През последните дни се водят яростни борби в и към Урожайне, на към 100 километра югозападно от следения от Русия Донецк.

През миналата нощ още веднъж южна Украйна беше подложена на масирани съветски офанзиви. Съобщава се за гърмежи в Краматорск в Донецка област, откакто от армията осведомиха за съветска офанзива с дронове. Дронове " Шахед " са навлезли в устието на река Дунав и са се насочили към пристанищата Измаил и Рени, на границата с Румъния.

Системите за противовъздушна защита са изстреляли ракети в зоната на пристанищата. Откакто Русия се изтегли от съглашението за експорт на зърно през Черно море, Украйна интензивно употребява дунавските пристанища, вследствие на което те се трансфораха в цели за съветските сили.

Въздушна паника беше оповестена с изключение на в Одеска още в Полтавска, Кировоградска, Днепропетровска, Запорожка, Николаевска и Херсонска области. Общо са регистрирани изстрелвания на минимум 28 разнообразни вида крилати ракети, в това число вид " Калибър ", както и минимум 8 изстрелвания на зенитни управляеми ракети С-300 и С-400, означават от Генералния щаб в Киев.

Русия заяви за три свалени украински дрона край Калуга, на по-малко от 200 километра югоизточно от Москва. Няма данни за жертви и ранени.

По-рано украинската войска заяви, че е трансферирала запаси към купянския сектор от фронта поради съветското нахлуване в Харковска област в Източна Украйна. Местните управляващи подредиха на жителите на Купянск да се изтеглят. Градът беше освободен от съветската окупация предходната година, само че в този момент съветската войска е достигнала на към 7 километра.

Украинският вицепремиер Ирина Верещук предизвести съгражданите си в " Телеграм ", че войната няма да свърши скоро. " Подгответе се, че войната ще продължи дълго време и няма да завърши до края на годината или идната пролет ", написа Верещук.

" Ние се приготвяме за маратон, не за спринт ", прибавя тя.

По-рано министърът на защитата Алексий Резников изрази убеденост, че Украйна ще успее да завоюва тази война до идващото лято

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР