През изминалите седмици станахме свидетели на неколкократни заявки за явяване

...
През изминалите седмици станахме свидетели на неколкократни заявки за явяване
Коментари Харесай

Лингвист и криминален психолог тълкуват лъжат ли Радостин Василев и Тошко Йорданов

През миналите седмици станахме очевидци на неколкократни поръчки за явяване на детектор на лъжата.

На 8 юни четирима министри от „ ИТН “ (ИТН) напусnaha съвещанието на Министерския съвет.

Първи да се подложи на детектор на лъжата предложи Станислав Балабанов от Има Такъв Народ. Поводът – записка по негови думи с почерка на премиера Кирил Петков – проект за евроинтеграцията на Северна Македония.

„ Може да се стигне до детектор на лъжата поради тази записка. Аз съм подготвен да застана “, съобщи в предаването „ Лице в лице “ на bTV Балабанов.

След това поръчка да се подложи на детектор на лъжата даде ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов по отношение на парите за поправки на пътищата, станали причина четирима министри на партията да изоставен съвещанието на кабинета, а след това и Слави Трифонов да отдръпна групировката от ръководещата коалиция.

Разцеплението в Има Такъв Народ не закъсня. Пет дни по-късно петима членове напуснаха партията, с цел да поддържат обединението. Сред тях и министърът на спорта в оставка Радостин Василев.

„ Понеже на господин Трифонов и на екипа му е обичано да се подлагат хората на полиграф – някои от тук са минавали полиграф. Искам обществено да се подложим на детектор на лъжата – всички ние дали сме взимали и една стотинка за това, което вършим сега. Но го поканвам, поканвам и господин Тошко Йорданов… те да кажат дали получават финансови облаги до тук по отношение на задължения към структури, които са обладали нашето Министерство на регионалното развитие. Всъщност поради това министерство пада страната “, съобщи на брифинг Василев.

В отговор на това изказване брифинг даде Тошко Йорданов и пусна запис, на който спортния министър пропагандира депутата Христинка Иванова също да се отдели и даже я заплашва, че ще се наложи да се откаже от депутатското място. Тя пък споделя, че е подготвена да се върне на село.

Тестове за преданост и детектор на лъжата се оказват честа процедура в партията на Слави Трифонов. „ Чувала съм от сътрудници, че са подлагани, само че никакви последствия е нямало по-късно “, сподели Ива Митева от Има Такъв Народ.

Не се чу обаче някой от далите поръчка за полиграф да се е явил на подобен тест.

Нито едната, нито другата страна споделиха на 100 % претекстовете да се стигне до раздора в " ИТН ". Неистини са били изречени и на двете конференции - и на спортния министър Радостин Василев, и на зам.-председателя на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Това са изводите, направени след разбор от престъпния психолог Тодор Тодоров и Христина Шушков - престъпен езиковед. В студиото на bTV те разясниха държанието на Василев и Йорданов в деня, в който дружно със спортния министър се отделиха първите депутати на Слави Трифонов. Тогава пръв брифинг даде Радостин Василев, последван от Тошко Йорданов.

Според специалистите държанието на Радостин Василев е било преекспонирано в посока на драматизъм, с цел да придаде повече меродавност на думите си. Когато някой употребява постоянно думите " постоянно " или " в никакъв случай ", това е израз на неистинност съвсем постоянно, разяснява обаче престъпният психолог. Думите му удостовери и лингвистката Христина Шушков.

Със стискането на устните си пък Василев показвал, че прикрива информация.

Двамата разясниха, че по-скоро Радостин Василев в действителност е чул от Тошко Йорданов репликата, че го праща Слави Трифонов, с цел да му съобщи да не закача Александър Сталийски. Когато се употребява директна тирада, най-вероятно е цялост от няколко подтекста, събрани от Василев. По-скоро я е чул, сподели Тодор Тодоров.

Според него обаче държанието на спортния министър издавало, че той е правил взаимни отстъпки, преди на въпросната конференция да разгласи, че моралният му предел е доближат.

По мотив репликата на Василев " Задкулисието пристигна при нас " анализът на Христина Шушков е: Интересно комбиниране - нормално хора, които имат общо със задкулисието, биха поставили тези думи толкоз близо в едно изречение.

Според престъпната лингвистка Василев е човек, който може да манипулира.

Шушков разяснява и безапелационното отказване от страна на Тошко Йорданов, че е ходил от името на Слави Трифонов при Радостин Василев поради Сталийски - думите " безспорна неистина " са знак за сензитивност в едно изявление.

Според Тодор Тодоров Тошко Йорданов лъже, казвайки, че е благополучен от напускането на сътрудниците си. Затова прехапвал устни - това показвало, че не споделя истината.

Заместникът на Слави Трифонов е икономисал истината и е внимавал да не каже на публиката нещата в същинския им тип, показвал анализът на специалистите.

А във връзка депутатката от Има Такъв Народ Христина Иванова, чийто запис от диалог с Радостин Василев бе пуснат от Тошко Йорданов на брифинга, психологът разяснява, че тази жена наподобява като човек, към който заканите не са спирали. Те обаче можели да идват и от съпартийците й, тъй като и в държанието на Тошко Йорданов се виждало доминантност и напън.

През годините е имало единични случаи политици да сядат на дектор на лъжата. При предизборна акция за евродепутати като тест за наемане на работа. Проверявало се за принадлежност към Държавна сигурност.

Има потребление на детектор на лъжата и като пиар акции. Политиците постоянно говорели за този тест, само че рядко го правили.

При теста за преданост се задавали въпроси като да вземем за пример дали си правил злоупотреби на предходното си работно място. С полиграф може да се изследва единствено съответни дейности, не планове и преданост, изясни Тодоров.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР