През изминалата седмица в област Монтана са регистрирани 17 случая на

...
През изминалата седмица в област Монтана са регистрирани 17 случая
на
Коментари Харесай

Внимание! Здравните власти засякоха случаи на остра вяла парализа, ламблиоза и още няколко заразни болести в Монтанско

През миналата седмица в област Монтана са регистрирани 17 случая
на остри заразни болести. Епидемичната конюнктура във връзка с грип и ОРЗ е в
обичайните за сезона стойности.
5 са случаите на скарлатина в региона, всички в община Монтана. Има и 3 новозаразени с варицела – те са от Вълчедръм. В засегнатите детски и образователни заведения са
извършени инспекции по епидемиологични показания, взети са нужните противоепидемични ограничения.
Колкото до чревните инфекции – има 6 случая на ентероколит.
Един пациент е диагностициран с вирусен хепатит – вид В. 
Две са относително редките заболявания, засечени от здравните управляващи, едното от които е остра вяла парализа. Това е вирусно заболяване, което най-често се засича при младежи. Първоначалните признаци припомнят на грип, само че на втория или третия ден се следи и пареза на разнообразни мускули, най-често лицевите. В този интервал пациентът изпитва болежка, а придвижванията в засегнатите мускули са лимитирани.
Острият етап на болестта нормално продължава към седмица и по-късно се следи постепенно възобновяване. Хванато в точния момент, болестта е изцяло лечимо. Може обаче да има и трайни последствия, предизвестяват лекарите.
Другото не толкоз постоянно срещаното заболяване е ламблиоза. То се предизвиква от микропаразит, който населява дванадесетопръстника, тънките вътрешности и жлъчните пътища. При неприятна хигиена децата се заразяват посредством нечисти ръце, с храната и водата. Важно е да се знае, че острата форма на ламблиоза се демонстрира като ентероколит с чести изхождания, с смес на слуз и кръв в изпражненията. При хроничната форма децата имат коремни болки, стомашен дискомфорт, неприятен вкус и отичане на корема от газове в червата. ламблиоза.
За интервала на територията на област Монтана са новодиагностицирани 12 лица с COVID- 19 зараза. Разпределението по общини е следното: Бойчиновци – 1, Брусарци – 1, Берковица – 1, Вършец – 1, Георги Дамяново – 1, Лом –3, Монтана – 3 и Якимово – 1. Има едно умряло лице – мъж на 83 г. 
Общата заболяемост от грип и ОРЗ в област Монтана е 53.53 на 10 000 души. Сред следените общо 3736 лица от всички възрастови групи за интервала са регистрирани 20 случая на ОРЗ. Най-висока е заболяемостта във възрастова група 0-4 година е 119,05 на 10 000, следвана от възрастова група 5-14 година е 176,77 на 10 000.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР