През изминалата седмица най-високи показатели за замърсяване на въздуха са

...
През изминалата седмица най-високи показатели за замърсяване на въздуха са
Коментари Харесай

Пловдив пак сред градовете с най-мръсен въздух

През миналата седмица най-високи индикатори за замърсяване на въздуха са регистрирани в Горна Оряховица. В три квартала на София също са регистрирани стойности над нормата на замърсяване, а също и във Видин, Смолян, Пловдив и Шумен.

Зимата въздухът е по-мръсен, поради отоплението на твърди и течни горива, неподходящите метеорологични условия, измежду които и мъглата. В дребните обитаеми места главният замърсител е отоплението, в огромните градове – превозът.

Като цяло най-замърсените градове са Видин, Монтана, София. Най-чистите обитаеми места са Девня, Димитровград, част от Варна.

Очаква се пикът на замърсяването да е през декември и януари, заяви Нова телевизия.

В началото на този месец София, дружно с още 8 европейски столици - Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, настоя за въвеждане на единни ограничения за понижаване замърсяването на въздуха от превоз.

В общо писмо, изпратено по едно и също време до Съвета на Европейски Съюз и до Европейската комисия, кметовете на тези столици желаеха предприемане на съответни, единни ограничения, които да намерят и отражение в националните законодателства.

Три са главните дейности, за които кметовете упорстват:

- До края на 2017 година да бъдат въведени наложителни автомобилни проби на европейско и национално равнище, както и непоколебим контрол от организациите, виновни за надзор върху тестванията на излъчвания на транспортните средства на национално равнище.

- Да се изработят общи стандарти за допустимите излъчвания на въглероден диоксид с небосвод 2025 година и 2030 година, като задачата е последователно понижаване на излъчванията от стандартни транспортни средства и необятно въвеждане на транспортни средства с нулеви излъчвания, в това число от колите.

- Да се добавят съществуващите регулации за въглеродни излъчвания от коли, със наложителни цели за продажба на транспортни средства с нулеви излъчвания, като се обезпечи Европейски пазар за нулеви излъчвания.
тагове замърсен въздух град ранглиста зима
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР