През изминалата седмица на първо четене Парламентът отхвърли законопроекта за

...
През изминалата седмица на първо четене Парламентът отхвърли законопроекта за
Коментари Харесай

Елена Гунчева от Възраждане: Очевидно банките никога не плачат

През миналата седмица на първо четене Парламентът отхвърли законопроекта за изменение в Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), който бе импортиран от адв. Елена Гунчева и група народни представители. В законопроекта се предлагаха промени във връзка с процедурите в заповедното произвеждане, свързани с връчването на известията и уведомяването на длъжниците по почналите съдопроизводства против тях. С други думи казано банките и общините повече да не могат да осъждат длъжниците, без същите да схванат. В законопроекта беше планувана и по-добра отбрана на хората в по този начин наречените заповедни производства, които са бързи и не постоянно длъжникът даже схваща, че е наказан.

В претекстовете към законопроекта и в пленарната зала адв. Елена Гунчева акцентира, че в тази рецесия е неприемливо хората да схващат от запори на заплати и сметки, че са наказани.

" Очевидно банките в никакъв случай не " плачат ". Знаех, че когато внесохме законопроекта за отпадане на осъждането на длъжниците без тяхно познание, се изправяме против мощен зложелател - банки, ЧСИ, колекторски компании, общини и страна. Защото до момента единствено с едно извлечение от счетоводни книги на хора се запорираше заплата, банкови сметки, възбраняваха им се парцели. Длъжникът научаваше когато отиде да си вземе заплатата, че е наказан и към този момент не може да разполага с парите и имуществото си.

Това искахме да променим ние от " Възраждане " с промените, които внесохме. Всеки да има правото да се отбрани с цялостни права в общото исково произвеждане, без да го осъдят без той да знае. Злоупотребата на банките с незабавното осъществяване е постоянно срещана. А ЧСИ въз основа на изпълнителния лист погват длъжника. При разглеждането на законопроекта в пленарната зала не бях учудена, че сътрудници от Демократична България и Продължаваме промяната остро възразиха против него. Аргументът им беше, че длъжниците желали привилегии поради своята непочтеност!!!

Явно е, че народните представители, дали своят вот срещу законопроекта, са хора, на които не им се е налагало да вземат заеми до заплата, с цел да си платят сметките и не им се е налагало да си броят стотинките, както това се постанова на забележителна част от българския народ. Прибирайки едни положителни заплати някои народни представители, пренебрежително декларират, че всеки би трябвало да си заплаща сметките и затова няма проблем да го осъдят без да разбере.

Колегата от " Демократична България ", защитаващ горещо банките и тяхната почтеност, даже сподели, че те трябвало да си съберат парите и да имат ликвидност, тъй като били пострадали.
Интересното беше, че са поискани мнения от банките и ЧСИ-тата, само че не и от организации, защитаващи длъжниците. Нито от други, наблюдаващи спазването на гражданските права. Но това не ме учудва в парламент, който работи не за българските национални ползи, а за едни други. ", разяснява адв. Елена Гунчева.

При гласуването на законопроекта за изменение в Гражданско процесуалния кодекс (ГПК) на Възраждане: за промените бяха 15 депутати, срещу - 83, въздържаха се 36 народни представители.

" Предстои второ гласоподаване на законопроекта. И се надявам този път народните представители да проявят разсъдък. Защото сме длъжни да мислим първо за хората, а не за банките! Не можем в тази рецесия да оставим българите да бъдат притискани от банки и частни правосъдни реализатори! Не може! И аз одобрявам това за персонална идея като депутат! " добави Елена Гунчева, депутат от ПГ на Възраждане в 47-то Народно заседание.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР