През изминалата година все повече компании поискаха от служителите си

...
През изминалата година все повече компании поискаха от служителите си
Коментари Харесай

Изследване: Пътуването до работното място може да бъде вредно

През миналата година от ден на ден компании желаеха от чиновниците си да се върнат в офиса на цялостен или повърхностен работен ден след години на отдалечена работа, провокирана от пандемията от ковид.

Макар че това е добре, когато става въпрос за опцията да поддържате връзка с сътрудниците си, то може да има някои негативни последствия за здравето ви - според от това какъв брой дълго е пътуването ви до работното място.

Изследователски план на учени от университета в Стокхолм, приключен в края на 2022 година, откри, че продължителното пътешестване до работа е обвързвано с по-малка физическа интензивност, наднормено тегло и проблеми със съня.

А според от това къде се намира офисът, се усилва и вероятността чиновниците да стартират да прекаляват с потреблението на алкохол.
За задачите на проучването учените са употребявали данни от изследвания за здравето, извършени в Швеция сред 2012 и 2018 година, оповестява уеб сайтът Science Alert.

Разгледани са отговорите на почти 13 000 участници на възраст сред 16 и 64 години по редица тематики, в това число метода им на живот (например какъв брой постоянно спортуват, дали пият или пушат, както и тежестта им), специалността им, какъв брой са уплашени от работата и дали имат някакви авансово съществуващи здравословни проблеми.

Анализирано е също дистанцията сред дома на участниците и работното им място, както и социално-икономическия статус на тези региони, с цел да се откри по какъв начин тези фактори са повлияли на навиците в метода на живот.
Резултатите посочили, че пътуването до работа на повече от 3 км усилва вероятността от физическа неактивност и наднормено тегло, както и от неприятен сън.

Хората, които са работили повече от 40 часа и са пътували до работа повече от пет часа седмично, е по-вероятно да са физически неактивни и да имат проблеми със съня спрямо времето, когато са пътували единствено един до пет часа седмично. Това може да се дължи на дребното време за физически извършения или на напрежението, който затруднява заспиването.

Анализите демонстрират също, че е по-вероятно участниците да развият нездравословни привички, свързани с потреблението на алкохол, като да вземем за пример да усещат, че би трябвало да понижат количеството или да пият заран, с цел да успокоят нервите си или с цел да се оправят с махмурлука, когато работното им място е в регион с висок социално-икономически статус.

Когато работното място на обещано лице се намира наоколо до бар, вероятността то да развие нездравословни привички за пиянство е по-голяма.
Тези резултати са годни даже когато се вземат поради разнообразни фактори, които биха могли да окажат въздействие върху хората - да вземем за пример възрастта на индивида, историята на хроничните му болести, дали е имал някакви психологични положения (например депресия) и неговата специалност.

Къде да работя?

Въпреки че от резултатите излиза наяве, че работното място може да има огромно въздействие върху доста аспекти на здравето, учените не съумели да дефинират идеалното разстояние до работното място или местоположението на офиса.
Но във връзка с равнищата на физическа интензивност съумели да покажат, че участниците, които са пътували до работа на 3 км или по-малко, наподобява са били по-активни физически. Това би могло да се дължи на обстоятелството, че това разстояние улеснява напредването до работа с велосипед или пешком или тъй като по-краткото напредване до работа дава на участниците време преди и след работа за физически извършения.
Какво можете да извършите?
Резултатите от изследването демонстрират какъв брой огромно въздействие може да има местоположението на работното ви място върху метода ни на живот и здравословното ни положение. Добре е това да се има поради, когато решите идващия път да промените работното си място или да се преместите да живеете другаде.

Те също по този начин демонстрират какъв брой е значимо да се възнамеряват и развиват градове, които регистрират другите аспекти на живота на хората.
Например, в случай че хората могат да се придвижват по-лесно с публичен превоз или с велосипед, колело или пешком, може да им е по-лесно да бъдат физически дейни и да поддържат здравословно тегло.

Ограничаването на достъпа до алкохол както наоколо до дома, по този начин и до работното място също може да понижи потреблението на алкохол и здравословните проблеми, свързани с нездравословното пиянство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР