През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически

...
През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически
Коментари Харесай

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През миналата година Съединените щати бяха изправени пред съществени стопански провокации, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си положение в изискванията на световни съмнения.

Въпреки това очертаващите се закани от страна на БРИКС, златото и Биткойн могат да засилят натиска върху щатския $ през идната година.

Тези три фактора съставляват безапелационни причини, които могат да попречват всевъзможен евентуален напредък на зелените пари в близко бъдеще. Нещо повече, те демонстрират евентуален спад за валутата с наближаването на новата година. Нека се задълбочим в тези аспекти и да разгледаме евентуалното им влияние върху $.

Няколко икономисти, в това число ING, предвиждат спад за щатския $ през 2024 година, в случай че непредвидени рискови фактори не трансформират трагично валутния пейзаж през годината. Съществен принос за този предстоящ спад има позицията, заета от икономическия съюз БРИКС.

Блокът БРИКС се изрече в интерес на понижаване на зависимостта от щатския $ в интернационален проект, като ползва тактики за понижаване на тази взаимозависимост посредством своите многостранни търговски начинания. Ефектът от тези тактики се чака да се прояви през идната година, като редица страни към този момент се ангажираха да продължат напъните си за дедоларизация през 2024 година Следователно БРИКС, наред със златото и Биткойн, е на път да способства за една предизвикателна за щатския $ нова година.

Друг фактор, влияещ върху положението на щатския $, е възходящото значение на златото в сегашния стопански пейзаж. Популяризирането на този доблестен метал има последствия за зелената валута на няколко фронта. На първо място, то предлага привлекателна капиталова опция за страните в изискванията на нерешително показване на $.

Освен това известността му отразява упованията на вложителите във връзка с стопанската система на Съединени американски щати. Обикновено обсъждан като средство за предотвратяване от инфлация, растежът на златото може да има обилни последствия. Прогнозите сочеха, че през 2024 година златото може да надвиши историческия си връх от $2,081 през 2020 година, само че то към този момент се движи по траекторията към тази граница. Нарастващият интерес към златото, воден от бичи настроения, може да сложи в допълнение предизвикателство пред щатския $ през идната година.

И най-после, Биткойн се обрисува като различен кандидат, отправящ провокации към щатския $. Дигиталният актив е подготвен да се конкурира с продължаващата световна гражданска война на цифровите валути – наклонност, която Съединените щати внимателно възприемат.

Прогнозите на Standard Chartered плануват в близко бъдеще Биткойн да доближи $100,000, което значи монументална смяна във финансовия пейзаж. Освен това възходящата интернационална податливост към цифровите валути, образец за което е триумфът на Китай с цифровия юан и на други страни, които създават свои цифрови валути, може да откаже страните от зависимостта им от щатския $. Инерцията на тази смяна евентуално ще даде необятни благоприятни условия за диверсификация през 2024 година

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР