През изминалата година проектът “Партньорство за красива и чиста България

...
През изминалата година проектът “Партньорство за красива и чиста България
Коментари Харесай

Граждани, организации и институции ще си партнират във Варна за чист и подреден град

 През миналата година планът “Партньорство за красива и чиста България " на съдружие БГ Бъди деен сътвори мрежа от 15 организации, които се заеха с нелеката задача да изградят интензивно гражданско общество в няколко града.

Пловдив, Варна, Шумен, Силистра и Добрич самоуверено поеха по пътя на преосмисляне отношението към градската среда и природата, а техният образец се оказа инфекциозен и през годината към тях се причислиха и по-малки градове и села като Марково, Куртово Конаре, Калофер, Асеновград, Езерец, Дулово. 

През 2020-та, " Партньорство за красива и чиста България “, част от дълготрайната стратегия Място България, съумя да трансформира занемарените пространства в цветни и приятни за отмора градини и места посредством тактически урбанизъм и Placemaking и посредством замесване на общностите. Показа че отпадъците могат да живеят втори живот, когато ги рециклираме, почисти и спести на природата 120 000 кг боклуци, подкрепи 17 културни събития, като им помогнахме да се причислят към фамилията на Събития #БезОтпадъци.

Организацията осъществя над 60 сполучливи партньорства с Неправителствени организации бранша и над 20 партньорства с обществени институции и администрации. Провокира общата аудитория и участници по събития, посредством силата на Guerilla marketing, да се замислят повече по тематиката с отпадъците, които генерират, и по-конкретно фасовете и дребните дребни отпадъци, които всички подценяваме, поради дребния им размер.     

Реализира 846 публикации в медии, което се равнява до над 4 млн души. с помощта на забавните начинания. С идеята #БезОтпадъци посредством огромни цифрови акции в обществените мрежи достигна над 3млн. души. Създаде информация и запаси за справяне с провокациите за попречване и преработване на боклуци до нашата мрежа от над 400 учебни заведения

“Щастливи сме, че в съдействие с локалните общини и локалните компании за ръководство на отпадъците, успяхме да премахнем към 110 000 кг. от планината наоколо до село Марково, а във Варна, дружно с локални сътрудници успяхме да изкараме от природата над 3000 кг. боклуци, събрани от региони на диви и труднодостъпни плажове и подводни акции.

През 2021г. ще продължим да работим в посока идентифициране на противозаконни сметища, сигнализиране и зов към локалните управляващи за дълготрайно справяне с отпадъците на проблематичните места. По този метод целим превъзпитание и информиране на популацията за отрицателното влияние на отпадъците върху околната среда “, споделя Зоя Георгиева, планов управител на съдружие БГ Бъди деен.   

Една от целите на  " Партньорство за красива и чиста България “ през 2021-ва е да се увеличи равнището на гражданската интензивност и отговорност по тематиките за замърсяване, разчистване и облагородяване на обществени пространства.  

" Вярваме, че всеки един от нас би трябвало да бъде деен и да има отговорно отношение към отпадъците, които генерираме всеки ден, и към града, в който живеем. Вместо да сме в потрес от фотосите на нечисти реки, по-добре е да се научим по какъв начин да не  замърсяваме и какво да вършим с отпадъците “, допълват от организацията. 

Друга значима тенденция в плана, ще бъде  провеждането на начинания за понижаване и рециклиране на отпадъците, като един от акцентите през тази година  ще бъдат водните басейни -тяхното запазване от замърсяване и действия по почистването им. Според проучване на Института за финансови изследвания и нововъведения в Пловдив, извършено през 2020-та, жителите като цяло са уверени във значимостта на своите персонални старания за запазване на околната среда, като едвам 3% заявят, че техните персонални старания нямат никакво значение за възстановяване на околната среда. Интересен с отговорът на въпроса: " Колко постоянно жителите реагират когато станат очевидци на изхвърляне на боклуци? “, който внезапно контрастира с предното изказване. Резултатите за шестте града демонстрират, че САМО към една шеста от жителите (15,4%) реагират постоянно на такива прояви, а едвам 3,7% го вършат постоянно. Повече от една трета от тях (36,7%) в никакъв случай не реагират на такива прояви. Това оставя отворен отговорът на въпроса: Вярват или не, жителите че всичко зависи от тях и осмеляват ли се да посочат и подлагат на критика виновника? 

Според цитираното изследване за град Пловдив и сравнението му с предходно такова от програмата Аз, Ти, Пловдив! през 2019, на отговора на въпроса: " Колко постоянно съгласно вас родственици, другари и познати изхвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или измежду природата: Опаковки от закуски, кроасани, шоколад “ може да бъде регистриран спад с 5,6% като през 2019 година 11,3% от интервюираните се самодекларират, че постоянно изхвърлят боклука си, което понижава до 5,7% през 2020 година Докладът показва още по-сериозно понижение от 9,7% в изхвърлянето на боклуци свързани от типа пластмасови бутилки и консерви. През 2019 г.  13,7% от интервюираните се самодекларират, а през 2020 година процентът към този момент е понижен до 4%. 

През 2021-ва, планът ще се осъществя още веднъж в няколко български града - Езерец, Варна, Добрич, Силистра, Пловдив и други. Сдружението е отворено към нови партньорства и хрумвания, отдадени на активизиране на хората и обществото, повишение на информираността по тематиката за запазване и възстановяване на околната среда, и чака и други градове също да се включат. 

Проектът “Партньорство за красива и чиста България " се реализира с поддръжката на Фондация Кока Кола.

Още хрумвания по какъв начин да живеем в по-чиста среда  може да откриете на уеб страницата на самодейността.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР