През изминалата 2023 г. обажданията на Националната телефонна линия за

...
През изминалата 2023 г. обажданията на Националната телефонна линия за
Коментари Харесай

26 000 са обажданията на Националната телефонна линия за деца през 2023 г.

През миналата 2023 година позвъняванията на Националната телефонна линия за деца с номер 116 111 на Държавната организация за протекция на детето са били 25 709. От тях 7849 са били за съвещания за оказване на поддръжка. 

Подадените сигнали за дете в риск са 1191, от тях 742 са за принуждение над дете. През миналата година има нарастване на сигналите, подадени от телефон 112. От образователни заведения са получени 23, а 20 са от медицински лица.

Наблюдава се наклонност повече от сигналите да се подават през летните месеци, като постоянно повода е обвързвана с нарушени права на деца, свързани с неспазване на правосъдни решения с избран режим на виждане от единия от родителите. Основна тематика, по която родителите търсят съвет от консултантите, е по какъв начин да постъпят в избрана обстановка, обвързвана със фамилни проблеми и взаимоотношения сред разграничените родители.

Как да поддържат връзка между тях, както и с възрастните, е измежду най-честите тематики, по които децата търсят консултантите на линията. През 2023 година тези между 14 и 16 години най-често са търсили съвет, консултация и поддръжка. Цифрите демонстрират още, че момчетата се обаждат по-често.

Националната телефонна линия за деца на Държавната организация за протекция на детето работи непрекъснато, седем дни в седмицата, изцяло гратис и анонимно. През 2023 година ДАЗД започва и чат приложение за диалог и консултация с деца към НТЛД всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа. В този интервал експерти са разполагаем, с цел да отговорят на въпросите на децата. Чатът е наличен за всяко дете през формалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД – 116111.bg.

Както и при позвъняване на Националната телефонна линия за деца, по този начин и при свързване в чат приложението, разговорът е неизвестен и изцяло безвъзмезден.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР