През идните месеци българският План за възстановяване и устойчивост ще

...
През идните месеци българският План за възстановяване и устойчивост ще
Коментари Харесай

Франс Тимерманс: Ще разгледаме внимателно Плана за възстановяване на България

През идните месеци българският План за възобновяване и резистентност ще бъде оценен от Европейската комисия. Ние ще разгледаме този проект деликатно, знаем какви съществени провокации има пред енергийния бранш на България. Това разгласи Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт по време на интернационалната конференция " Зеленият преход - решения и провокации за България ", организарана от DIR.BG и 3eNews.

Тимерманс уточни, че задачата е провокациите пред енергийния бранш да се трансфорат в сполучливи ограничения за равномерен преход. Тимерманс бе безапелационен, че задачата на Европейска комисия е преходът във всички въглищни райони на Европейски Съюз да бъде обективен и никой да не бъде пропуснат.

Заместник-председателят на Европейска комисия бе безапелационен, че живеем в една сериозна рецесия, има проблеми на всички места, визирайки естествени катаклизми. Дори в Чехия неотдавна имаше торнадо, което не се бе случвали от доста време, изясни той. Това се случва с помощта на покачване на температурата на планетата с 1 градус по Целзий. " Ами в случай че достигнем 3 или 4 градуса стопляне? ", попита реторично Тимерманс. По думите му ние би трябвало да се погрижим за спасяването на човечеството и това е главната концепция на Зелената договорка.

След това обаче пристигна рецесията с ковид и в този момент се постанова да възвръщаме стопанските системи си.

Адаптирането към новите условия не е елементарно, само че Европа би трябвало да го направи бързо. Ако продължим да протакаме, то климатичната рецесия няма да може да бъде следена, добави Тимерманс. Така се стигне до концепцията Зелената договорка да бъде и развой на възобновяване за бъдещите генерации, тъй като ние би трябвало да влагаме големи средства в бъдещите генерации. " Хубаво е Европа да сложи средствата на вярното място, приказваме за 1,3 трлн. евро ", изясни специалистът. Европейска комисия е правила разбор, че в случай че влагаме по нов метод в нови начинания, то тогава дългът, който ще бъде генерира, може елементарно да бъде изплатен.

Това е доста мъчно, тъй като по проекта в този момент се постанова страните да трансформират стопанските системи си. Работили по този начин в последните 200 години. " Всичко се опира на изкопаемите горива. А в този момент обаче ние желаеме да преминем към възобновимите източници. Не споделяме, че още на следващия ден може да извадим изкопаемите горива от енергийния микс. Нужен е преход в границите на който въглищата в началото да бъдат сменени с природен газ. Атомната енергетика също ще играе сериозна роля. Но малко по малко би трябвало да стигнем до един миг, в който стопанската система, растежа, благосъстоянието на хората, не зависи от изкопаемите горива, а от възобновимите източници ", показа концепцията Тимерманс.

Добрата вест е, че ВЕИ поевтиняват всекидневно. А това повишение на цените на електрическата енергия, което виждаме сега, се дължи напълно на повишението на търсенето в последните 25 година, на обстоятелството, че по време на коронакризата някои производства бяха затворени, а отсрочени бяха редица действия по поддръжка на мощности. Но в това време цената на ВЕИ остава непрекъсната и непрекъснато ниска. Изкопаемите горива обаче, флуктуират, а ние се стремим да предоставим ниска и непрекъсната цена на силата за своите жители ", изясни още Тимерманс на конференцията.

Според него единственият въпрос които стои в този момент е по какъв начин да създадем по положително бъдеще за въглищните райони в Европа. Имаме 30 такива райони в Европейски Съюз. " Всички те към този момент знаят, че дълготрайното им бъдеще не може да бъде обвързано с добива на въглища. Необходими са по-добри работни места, обществено и икономическо развиване, което поражда напрежение в такива райони ", показа още Тимерманс. Според него работещите в региона на въгледобива би трябвало да бъдат подготвени, преквалифицирани.

В България имате страховит мозъчен капацитет. Българи работят в ИТ промишлеността в света на основни позиции и имате капацитет да привлечете такива работни места. Вижте какво се случва в автомобилната промишленост - България към този момент играе сериозна роля там. Огромна опция виждаме и в електромобилността. Красотата на тази страна! Огромни благоприятни условия се крият в туристическата промишленост. Така че аз съм оптимист! " приключи Тимерманс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР