През годините става нещо като шега, че коланът на Батман

...
През годините става нещо като шега, че коланът на Батман
Коментари Харесай

Какво толкова има в колана на Батман

През годините става нещо като смешка, че коланът на Батман съдържа инструмент за всяка потребност на супергероя, т.е. всеки инструмент на света. Малко като раницата на Банана от „ Плодчетата “. Но какво в действителност се съдържа в него?

До излизането на Detective Comics #29, където публично се показва мултифункционалния колан, Човекът прилеп носеше на пояса си единствено един инструмент – въже с кука.

 s-l1000

Detective Comics, брой 29

Авторът на този брой, Гарднър Фокс, взема решение да развие опциите на героя с аксесоар, върху който има голям брой дребни торбички и отделения с разнообразни принадлежности, с които да бори неприятните. Първите показани от тях са дребни стъкълца, които при строшаване основават огромен облак от компактен и задавящ газ.

След това нещата стават още по-сериозни. Например, коланът предлага и голям надуваем балон с формата на Батман, който може да се пуска с отдалечено (Batman #115), мини гайгеров брояч (Batman #117), а също и дребен диск от асбест, които разкрива същинската му идентичност (Detective Comics #185).

 identity-disc

Диска от азбест

През 1958, в брой #117 на Batman, героят вади от колана и спрей срещу акули – прозорлива движимост за улиците на Готам… В комикса Батман в действителност се намира под вода на извънземна планета и употребява спрея против извънземно като логиката му е, че „ в случай че работи против убийците от дълбокото на Земята “, би трябвало да работи и против сходни същества от друга планета. Споменаваме този репелент, тъй като точно от него произлиза известната (горе-долу известната) сцена от кино лентата „ Batman “ от 1966, когато Адам Уест съумява да разкара акула, до момента в който виси във въздуха над морето от въжена стълба.

 Fuck-sharks

В комиксите по-нататък излиза наяве, че в колана има средства за опозиция против съответни офанзиви на другите му врагове – антидот против токсина на Жокера, радиатор против Мистър Фрийз, специфични ръкавици, с които ударът му става доста по-силен, с цел да се бори с Бейн. Батман също по този начин има подръка и малко криптонит, за всеки случай…

Продължаваме с по-ежедневните съоръжения – аптечка за първа помощ, ацетилна пръчка, която „ може да среже и корпуса на военен транспортен съд “, криминалистичен комплект за разбор на мястото на престъплението, батаранги, уоки токи, ключовете от Батмобила, устройство за дишане под вода, батлезници, шперц, камера с висока резолюция и в някои случаи към този момент упоменатото въже с кука. Освен това, коланът предлага и най-разнообразни стрелички и сачми за обезоръжаване и обездвижване на врага.

 il_340x270.1540710315_jc8m

Батаранга

 GothCard

Кредитната карта на Батман, която очевидно важи „ вечно “

Както може би към този момент виждате, създателите на комикса употребяват колана на Батман, както си изискат и както им е нужно за фабулата, като нормално в него има тъкмо каквото му би трябвало на героя, с цел да преодолее съответните си трудности.

Освен нещата, които постоянно са на колана, плюс нещата, което варират съгласно конкретиките на всеки проект, коланът има и защитни механизми, които да го пазят, в случай че някой го открадне. Той има джипиес и гърмежи, а също така всяко поделение се отваря единствено с отпечатъците на Брус Уейн.

Самият колан е изработен от титаниева сплав, което го прави съвсем нерушим, с изключение на, допускаме, от гърмежите в него, които са предопределени да го унищожат в краен случай.

Коланът на Батман съдържа необикновено разнородни предмети, които да компенсират за другояче относително човешките му сили – като се изключи интелигентността, относително мощните мускули (за създание без супер сили) и способността му да побира доста неща на малко място.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР