През годините сме предлагали поредица от механизми и инструменти за

...
През годините сме предлагали поредица от механизми и инструменти за
Коментари Харесай

Социалният министър обясни защо хората с 504 лв. пенсия ще вземат добавка за Великден, а тези с 505 лв. - не

" През годините сме предложили поредност от механизми и принадлежности за по този начин наречените Великденски и Коледни добавки. Трябва да знаем, че това не е заплащане, което зависи от осигурителния принос на лицата. Това е заплащане, което е планувано от страна на страната за поддръжка при посрещане на избрани разноски в избрани празници ".

Така разяснява Великденските добавки от 70 лева за пенсионерите в ефира на Българска национална телевизия вицепремиерът и обществен министър Лазар Лазаров.

" В този смисъл другите типове заплащания, които сме предложили, са били ориентирани към разнообразни групи. Това е допустимо най-справедливият метод, който ние избрахме, тъй като става дума за поддръжка на тези хора, които имат най-голяма потребност, а точно тези, които получават пенсия до границата на бедността ", сподели Лазаров.

" В момента има публично разискване на Правилника за използване на закона за обществено подкрепяне, в който са планувани обвързването на тези помощи с линията на бедността и ние ще увеличим размера на помощите най-малко с 65%, а в това време съвсем двойно ще бъдат увеличени хората, които ще имат право на тази помощ ", добави общественият министър.

Министърът обаче добави, че постоянно когато има граница, под която се получават тези заплащания, се появява така наречен " синдром на границата ".

Причината да не получат добавки всички пенсионери е по-скоро законодателен, а не финансов.

Социалният министър посочи, че признатият удължителен закон от Народно събрание за държавния бюджет и бюджета на ДОО не планува еластичност във връзка с механизмите, които може да употребява служебният кабинет. Поради тази причина главният проблем е обвързван с неналичието на нормативно съображение да се извърши сходен разход.

Лазаров съобщи, че според настоящото законодателство са имали опция да обезпечат изплащани разноски, които да бъдат в същото ниво като миналата година. Тогава разноските по консолидираната фискална стратегия са малко над 12 милиарда лева, а в този миг те са малко над 15 млрд, сподели той. Това, съгласно министъра, значи, че с политиките признати от предходните две Народни събрания се оказва, че има съществено напрежение в разходната част.

Припомняме, че единствено най-бедните пенсионери ще получат бонус от 70 лв. за Великден. Това ще са към 1 002 000 души, които получават персонални пенсии под линията на беднотия - 504 лева Това заяви служебният министър председател Гълъб Донев.

В сумата за първи път няма да се регистрират всички добавки и обезщетения, които получават хората, в това число и вдовишките.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР