През годините политиката е повлиявала на няколко олимпийски форума. Неведнъж

...
През годините политиката е повлиявала на няколко олимпийски форума. Неведнъж
Коментари Харесай

Политика по време на Олимпиада

През годините политиката е повлиявала на няколко олимпийски форума. Неведнъж игрите са ставали естрада за политически послания и от спортисти, и от политици.

Поводът да си напомним тези случаи стана първото топене на връзките сред Северна и Южна Корея за последните две години. По време на договарянията Северна Корея разгласи, че ще изпрати спортисти и делегация на високо ниво на Зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея.

През далечната 1936 година хазаин на Олимпиадата е нацистка Германия. Американецът Джеси Оуенс печели 4 златни медала пред погледа на Хитлер, разбивайки теорията му за превъзходството на арийската раса.

В Мексико сити през 1968 година американските спортисти Томи Смит и Джон Карлос подвигат юмруците си във въздуха в символ на митинг против расовата дискриминация в страната им.

На 5 септември 1972 година Олимпиадата в Мюнхен е окървавена. Членове на палестинската терористична организация „ Черният септември” нахлуват в олипийското село и взимат 11 израелски спортисти за заложници. Исканията им са освобождение на повече от 200 палестински пандизчии в Израел.

--> Кризата завършва трагично на летище край Мюнхен. Двама от заложниците са убити в олимпийското село, а 9 са убити на летището.

Часове по-рано Йорданка Благоева печели сребърния си орден от Мюнхен. В деня на атентата дава конференция за надпреварата. „ Видях танкове, БТР-и ли са, не съм осведомена тъкмо, да влизат под олимпийското село. Не мога да опиша ужаса, който изпитах, краката ми се подкосиха, онемях. Не можех повече да говоря”, спомня си тя.

Осем години по-късно нова сянка пада върху олимпийското придвижване. Игрите в Москва са бойкотирани от Запада поради нахлуването на Съветския съюз в Афганистан.

Димитър Златанов е капитан на волейболния тим, който печели среброто. Съжалява, че идната Олимпиада в Лос Анджелис е бойкотирана от комунистическия блок, в това число и България.

„ В последна сметка при едно такова решение се обезценява твоят труд, омаловажава се. Малко е в прорез с това, което ние от другата страна ценим, ние целим постоянно върха”, споделя Златанов.

Една от най-легендарните борби сред Съветския съюз и Съединените щати по време на Студената война се разиграва върху леда в Лейк Плесид. Хокейният мач получава прозвището „ Чудото на лед”. Американците детронират непобедените 16 години руснаци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР