През годините на Студената война (или по-скоро Първата студена война)

...
През годините на Студената война (или по-скоро Първата студена война)
Коментари Харесай

Първият рунд на икономическата война със Запада приключи. Русия спечели, но предстои вторият

През годините на Студената война (или по-скоро Първата студена война) имаше подобен виц. След детонацията на Challenger, ФБР проверява за какво десният контейнер на совалката е избухнал. В същото време Комитет за Държавна сигурност (на СССР) проверява за какво лявият не е гръмнал.

Ако нашите полемики се свеждат до избрани въпроси за успеваемостта на провежданата специфична военна интервенция, то американците – до успеваемостта на глобите против Русия. Всъщност замахът на господата глобалисти беше за рубла, а ударът, както се оказа, за една стотинка. И да се скрие този факт няма по какъв начин да стане, всичко е напълно явно. Всички западни медии към този момент пишат за това.

Американският проект „ Можем да го създадем още веднъж “ не проработи

Да, американските и европейските медии би трябвало да заявят, че Владимир Путин отблъсна първия, най-мощен удар на евроатлантистите. Причините за неуспеха към момента се проучват, само че можем да кажем сигурно за какво тактиката на Вашингтон и Брюксел не проработи. Защото в началото е издигната върху нестабилна основа.

Съединените щати и Европейският съюз имаха пред очите си опита от антисанкционния отговор на Русия през 2014-2015 година, когато Централната банка и Министерството на финансите се бореха против рестриктивните мерки извънредно в либерално-монетаристки дух. Да си напомним какво се случи след " кримските " наказания.

По решение на Елвира Набиулина националната валута беше обезценена два пъти, Антон Силуанов настоя за коренно понижаване на разноските на федералния бюджет, компаниите в действителния бранш на стопанската система започнаха бързо да губят доходност и да напущат пазара. Тогава обстановката беше овладяна, употребявайки насъбраните колосални златни и валутни запаси. Белият дом очакваше да види нещо сходно, само че се объркаха.

Първите решения на Централната банка и Министерството на финансите не можеха да не зарадват. Светът не видя несъразмерен демократизъм - единствено прецизно придържане към рецептите на държавниците. Възобновено е изкупуването на злато на вътрешния пазар, спряно е приключването на капитали в чужбина и са въведени най-строгите валутни ограничавания.

Приемането на тези ограничения даде опция за стабилизиране на обменния курс на рублата и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън искрено попадна в в неудобно състояние, триумфално обявявайки „ че доларът доближи 200 рубли “. В своя пик обменният курс нарастна до 140 рубли за 1 $, оня ден американската зелена банкнота се срина на Московската борса до 66 рубли за 1 $ - до равнището от март 2020 година, т.е. до началото на пандемията на ковид.

Не е мъчно да си представим същинския потрес, който претърпяват американските стратези. В последна сметка те са привикнали, сходно на нашите систематични либерали, да живеят съгласно каноните на демократичния монетаризъм и разпоредбите, открити от техните прародители в границите на Бретън Уудската (и по-широко ямайската) интернационална система.

Накратко, отвъдморският проект „ Барбароса “ (в този случай би било уместно по-скоро съпоставяне със „ Зелената директория “ на Гьоринг – проекта за стопански обир на СССР) изглеждаше по този начин: Съединени американски щати и Европа удрят по продажбите и приходите от съветския нефт и газ. Кремъл, откакто загуби потока от свръхпечалби от продажбата на въглеводороди, редуцира разноските на хазната или отслабва рублата (до мечтаните „ двеста за $ “).

В последна сметка, съгласно последователите на актуалната пазарна стопанска система, същата рубла може да бъде отпечатана извънредно против влизащата в страната аварийна валута на Международния валутен фонд (главно против долари и евро). Освен това с сполучливото осъществяване на подобен проект вносът на сериозни за Русия артикули от Югоизточна Азия би бил доста понижен.

Но всичко отиде напразно. Отчасти ходът на събитията беше превдварително решен от самия Запад, замразявайки намиращите се отвън границите ни златни и валутни запаси на стойност 300 милиарда $. Тук искаш - не искаш - ще станеш общественик и ще намериш нетривиални решения на проблемите.

Сега американските служители и европейските бюрократи няма къде да се отдръпват. Те ще бият главите си в стената и ще вкарват все нови и нови ограничавания против отечествения нефт и природния газ, само че вредите от сходни наказания за Европа ще бъдат доста по-значителни, в сравнение с за Русия.

Кой обаче се интересува от портфейлите на европейците? Байдън и Демократическата партия? Измамниците и шарлатаните от Брюксел? За страдание на Стария свят, не са останали политици като Шарл дьо Гол или Герхард Шрьодер. Няма от кого да потърся отбрана.

И какво тогава?

Както и да е, изпадането в еуфория прибързано не си коства. Първият удар е отхвърлен, само че ще последват още. Засега можем да следим доста тревожни фактори, показващи смяна в тактиката на съветските систематични либерали.

Нито Набиулина, нито Силуанов, нито Кудрин са глупави хора. Те фино усещат момента – по тази причина и седят на постовете си толкоз дълги години. Най-вероятно те ще разиграят картата на характерен " върховен демократизъм ". В такава парадигма няма нищо положително, тя е неправилна и нездравословна, защото нейната цел не е развиването на Русия, а поддържането на глобалисткия модел на международния ред по други способи.

И първите стъпки са направени. Министерството на финансите, обратно на личните си изказвания, изплаща външния дълг на американците в долари, плюейки на замразяването на златните и валутните ни запаси. Централната банка облекчава валутните ограничавания, наложителното изкупуване на задгранична валута за нестоков експорт е изцяло отстранено, а за суровините е оставено на равнище от 50%. Всичко това неизбежно ще докара до възобновление на прогнилия доскорошен модел на националната стопанска система, построен върху износа на капитали в чужбина. Надяваме се държавниците да имат какво да отговорят.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР