През годината Украйна спечели редица високи международни отличия, въпреки че

...
През годината Украйна спечели редица високи международни отличия, въпреки че
Коментари Харесай

Отличия по време на война: Наградите, които спечели Украйна

През годината Украйна завоюва редица високи интернационалните оценки, макар че страната се намира във война с Русия, написа.

Американското списание " Тайм " разгласи президента Володимир Зеленски за " Личност на годината “, Европейски Съюз присъди премията " Сахаров “ на украинския народ, украинска математичка завоюва Филдсовия орден, украинската група " Оркестър Калуш " завоюва " Евровизия ", оперните театри в Лвов и Одеса получиха най-престижното интернационално отличие за оперно изкуство, а кметът на Париж прогласи Киев за " почетен жител “ на френската столица. 

На процедура Украйна получи някои от най-престижните интернационалните награди в съвсем всички сфери на човешката активност – науката, културата и спорта, както и голям брой оценки за мир.
 
Украинската организация " Център за цивилен свободи " подели тазгодишната Нобелова премия за мир с беларуския правозащитник Алес Беляцки, който се намира в пандиза, и с съветските правозащитници " Мемориал ".

Европейският парламент присъди на украинския народ премията " Сахаров " за независимост на мисълта за 2022 година

Комитетът по подбора на Парламентарната асамблея на НАТО присъди втората годишна премия " Жени за мир и сигурност " на Олга Стефанишина, заместител министър-председател на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция.  

Първата дама на Украйна Олена Зеленска и украинските дами получиха премията " Хилари Родъм Клинтън ", която се връчва годишно от Института за дамите, мира и сигурността в Джорджтаун, Съединени американски щати, за извънредно водачество в признаването на значимата роля на дамите за основаването на по-мирен и сигурен свят.

Зеленска и украинският народ бяха удостоени и с полската премия " Рицар на свободата “.

Американската неправителствена организация " Фрийдъм хаус " удостои с премията " Марк Палмър " за 2022 година първия заместник-министър на външните работи на Украйна Емине Джапарова.

Украинските дами имаха и мощно показване в математиката. В края на февруари, единствено няколко седмици след началото на съветската инвазия, Марина Вязовска стана един от тазгодишните лауреати на " Медала на Филдс " - най-високото отличие за математик, което се присъжда един път на четири години. Вязовска стана едвам втората жена, която получава влиятелната премия от учредяването ѝ през 1936 година. 

Журито на " Пулицър " присъди специфична премия на публицистите от Украйна " за тяхната храброст, устойчивост и отдаденост на същинското отразяване по време на безмилостното навлизане на Владимир Путин в страната им и пропагандната му война в Русия “. 

Украинският създател, преводач и музикант Сергий Жадан получи тазгодишната Награда за мир на Франкфуртския панаир на книгата.

Журналистът и публицист Мстислав Чернов и фотожурналистът Евгений Малолетка от Украйна са тазгодишните лауреати на Наградата Дойче веле за независимост на словото.

Украинската атлетическа асоциация получи тазгодишната Награда на президента в границите на Световните награди за лека атлетика.

Украинският президент Володимир Зеленски пък беше почетен с " Медала на свободата " – влиятелна премия на американския Национален парламентарен център, който му беше донесен в Киев на крайници от сенаторите Крис Кунс и Роб Портман.

" Тази премия в действителност демонстрира по какъв начин и защо се бори украинският народ. Свободата е главната дума за нас и това, което в действителност сплотява всички украинци “, показа вълнението си украинският държавен глава в изказване, оповестено на формалния му уебсайт. 

Неправителствената организация " Робърт Ф. Кенеди за правата на индивида " разгласи, че Володимир Зеленски получава тазгодишната премия " Зрънце вяра " като " самопризнание за неговото самоуверено и вдъхновяващо водачество пред лицето на безмилостната експанзия ".

Британското държавно управление също оказа огромна чест на Зеленски, откакто се съгласи да извърши желанието му да произнесе тирада в Камарата на общините. 

" Вчера беше исторически ден: президентът Володимир Зеленски не беше просто първият задграничен водач, който прави послание пред Камарата на общините, само че също по този начин и първият, който го направи, облечен в тениска “, написа в. " Дейли телеграф " ден след речта посредством видеоконферентна връзка на 8 март.

Зеленски произнесе вълнуващи речи и на церемониите по връчване на премиите " Грами ", " Златна палма " и " Златен лъв ". 

Той не направи видеообръщение по време на церемонията за връчване на премиите БАФТА, само че журито не остана безразлично към експанзията на Кремъл и наградата за писмено кино сграбчи сп. " Икономист " с първия си пълнометражен филм " Безстрашни: дамите, които се борят с Путин ".

Шон Пен даде на Зеленски един от своите " Оскари ", като украинският президент даде обещание, че ще пази скъпата статуетка, до момента в който завоюва войната с Русия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР