През февруари 2023 г. промишленото производство бележи известно повишение след

...
През февруари 2023 г. промишленото производство бележи известно повишение след
Коментари Харесай

НСИ: Нарастване на производството, но свиване на строителството и търговията на дребно през февруари

През февруари 2023 година промишленото произвеждане бележи известно покачване след стабилен спад месец по-рано, до момента в който строителството и търговията на дребно се свиват, демонстрират данните на Националния статистически институт.

Промишленото произвеждане се покачва през февруари с 0,6% по отношение на предходния месец, когато обаче беше регистриран спад с 2,5%, като това съставлява първо повишаване на индустрията от ноември 2022 година

Производственото покачване се дължи най-много на растеж с 18,4% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, до момента в който производството в добивната индустрия се усилва с 3,2%, а в преработващата индустрия има понижение с 2,9 на 100.

Спрямо годината по-рано (февруари 2022 г.) промишленото произвеждане се свива с 1,8%  след спад с 3,4% през януари, като най-солидно намаляване с 10,7% регистрира производството в добивната индустрия, до момента в който производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се свива с 5,0%, а в преработващата индустрия - с 0,3 на 100.

Индексът на Национален статистически институт за продукцията в бранш " Строителство " през февруари се намалява с 0,7% по отношение на януари , когато се увеличи с 0,5%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се свива с 0,5% след покачване с 0,2% месец по-рано.

На годишна база строителната продукция през февруари се намалява с 2,9%  след стесняване с 0,3% през януари, отбелязвайки спад за трети следващ месец. Сградното строителство се намалява на годишна база с 2,0%, а гражданското и инженерното строителство - с 4,1 на 100.

През февруари 2023 година Национален статистически институт регистрира понижаване на търговията на дребно с 0,5% по отношение на януари , когато тя се увеличи с 1,4%, като това съставлява първо стесняване от октомври 2022 година насам.

Отчетено намаляване на оборота по отношение на предходния месец в търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,8%), до момента в който при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали и търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения се следи нарастване надлежно с 1,2 и с 0,7%

На годишна база растежът при търговията на дребно нараства през февруари с 4,3%  след покачване с 5,6% през януари.

В края на март Национален статистически институт показа изследване, което демонстрира стабилизация на стопанската обстановка в страната през третия месец на година, като намаляване на бизнес климата се регистрира в индустрията, търговията на дребно и в бранша на услугите, а в строителство се следят усъвършенстване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР