През февруари 2023 г. общият показател на бизнес климата се

...
През февруари 2023 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

НСИ отчете подобряване на бизнес климата през февруари

През февруари 2023 година общият индикатор на бизнес климата се покачва с 1,4 пункта по отношение на януари 2023 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Подобрение на индикатора се следи в индустрията, строителството и бранша на услугите, а в търговията на дребно резервира нивото си от януари.

В индустрията индикаторът нараства с 1,3 пункта през февруари вследствие на усъвършенстваните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Според тях през последния месец има известно нарастване на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с нараснали упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца. Основните фактори, ограничаващи развиването на бизнеса, не престават да са свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ, посочени надлежно от 56,4 и 31,4 % от предприятията. Според последната анкета делът на мениджърите, които не престават да чакат продажните цени в бранша да се усилят през идващите три месеца, е 17,1%.

В строителството бизнес климатът се усилва с 1,0 пункт, което се дължи на по-благоприятните упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им по отношение на строителната интензивност през идващите три месеца са оптимистични. Несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ остават най-сериозните спънки за активността на предприятията, като по отношение на януари се регистрира усилване на отрицателното въздействие на първия и третия фактор. Относно продажните цени в строителството 31,9% от мениджърите плануват те да се покачат през идващите три месеца
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР