През есента на 2023 година проруски хакери са разпратили стотици

...
През есента на 2023 година проруски хакери са разпратили стотици
Коментари Харесай

Руски хакери се опитват да деморализират Украйна

През есента на 2023 година проруски хакери са разпратили стотици подправени мейли, изглеждащи по този начин, като че ли са от украинските управляващи. В документите, прикачени към мейлите, на получателите се обяснявало, че се чакат голям дефицит на храни и спирания на тока. Имало и апели да се хранят с коприва и даже да убиват гълъби, с цел да оцелеят, а фотосите в известията трябвало да провокират безизходност и обезсърчение, изяснява ARD, представено от.

В рамките на друга акция за дезинформация на украински жители в страната и чужбина били изпратени по електронната поща новогодишни поздравления, съпроводени от съвета сами да се осакатяват или даже да си ампутират крака, с цел да бъдат негодни за военна работа: " няколко минути болежка за нехаен живот ", се казвало в текста.

Това е открито от специалисти на основаната в Братислава компания за киберсигурност ESET. Целта на мейлите е била да деморализират популацията на Украйна и на територията на Европейски Съюз и да провокират неодобрение против украинското държавно управление, написа ARD. ESET е обобщила дейностите на към момента незнайната хакерска група под името " Операция Тексонто ".

Атаки против съветски дисиденти и поддръжници на Навални

Според информацията на ESET някои мейл сървъри, които хакерите са употребявали, с цел да изпращат дезинформация и спам, са изглеждали по този начин като че ли принадлежат на критици на Кремъл - да вземем за пример на поддръжници на Алексей Навални. Говорител на словашката компания за киберсигурност изяснява пред ARD, че “Операция Тексонто ” евентуално е била ориентирана против съветски дисиденти и поддръжници на починалия опозиционен водач ".

Имената на домейните да вземем за пример съдържали комбинации от думи, свързани с името на Навални - " navalny-votes ", " navalny-votesmart " и “navalny-voting ”. При по този начин наречените spear phishing мейли, известието е особено изпратено към лицето и подмамва жертвата на хакерската атака да кликне върху съответен линк, който наподобява законен, изяснява ARD. По този метод получателят се примамва да разкрие своите данни за вход и пароли.

Между дезинформацията и хакерството

Изследователят от ESET Матю Фау изяснява, че организацията е хванала хакерите в началото посредством въпросната spear phishing акция с електронни известия. Екипът на словашката компания за киберсигурност открива, че хакерите са опитвали да получат достъп до профили в системата на “Майкрософт ” в продължение на два месеца.

От ESET откриват още, че хакерите са правили две разнообразни интервенции - с изключение на хакването на профили на получателите на мейли, те са употребявали и различен модел на психическа война, изпращайки пропагандните листовки, с които да пречупят духа на украинците. Германската работа за осведомителна сигурност също следи, че дезинформациите и хакерството се усилват в международен мащаб ", съобщи представител на ведомството.

Сандро Гайкен, създател на Monarch - компания, профилирана по проблемите на контрашпионажа и дезинформацията, споделя, че дезинформацията на Русия от началото на войната „ е ориентирана най-вече към украинците, с цел да популяризира агитация, която да обърква и да сплашва ", споделя той пред ARD. По думите му, когато дезинформацията е ориентирана към трети страни, задачата е по-скоро да се дискредитира Украйна и да се отслаби интернационалната поддръжка за Киев. Най-голямото предизвикателство е, че интервенции като тези са лесноизпълними и евтини. Затова и се употребяват в такива огромни мащаби.

Кибернападения и против европейски институции

Според ESET задачата на фишинг офанзивите в границите на “Операция Тексонто " са били данните на високопоставени чиновници на украинска отбранителна компания, както и на организация на Европейски Съюз. CERT-EU, службата за киберсигурност на институциите на Европейския съюз, е анализирала 177 такива офанзиви против институции на Европейски Съюз единствено през 2023 година, написа ARD. Според информация от надеждни източници Русия е една от страните, с които най-често са били свързани участниците в хакерските атаки.

Онлайн инфраструктурата, употребена като част от “Операция Тексонто ", е била употребена за финален път през януари и от този момент е спряна, настояват от ESET, само че през идващите месеци могат да се чакат нови набези, ориентирани към западни страни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР