През десетгодишното управление на Си Дзинпин Китай построи най-големият флот

...
През десетгодишното управление на Си Дзинпин Китай построи най-големият флот
Коментари Харесай

За десет години Си Дзинпин Китай построи най-големият флот в света

През десетгодишното ръководство на Си Дзинпин Китай построи най-големият флот в света, преструктурира най-голямата професионална войска на планетата и разви нуклеарен и балистичен боеприпас, кадърен да тревожи враговете му. Това разяснява в собствен разбор Андрю Бийти от Франс Прес, осведоми Българска телеграфна агенция.

Докато прилежащите на Китай страни се пробват да поддържат това движение, третият петгодишен мандат на Си Дзинпин евентуално ще бъде съпроводен с ускорение на конкуренцията във въоръжаването в Азиатско-тихоокеанския район.
От Южна Корея, която развива военноморските си сили в намерено море, до Австралия, която се снабди с атомни подводници, продажбата на въоръжение бележи скок.

Според основания в Лондон Международен институт за стратегически проучвания разноските за защита в Азиатско-тихоокеанския район през предходната година са в размер на над един милиард $.

През последното десетилетие Китай, Филипините и Виетнам са удвоили военните си разноски. Южна Корея, Индия и Пакистан не са доста по-назад.
Дори Япония тази година показа рекорден бюджет за защита, като по този начин постави завършек на своята въздържаност, изтъквайки " все по-агресивната " конюнктура в областта на сигурността.
" Всички основни играчи в Азиатско-тихоокеанския район реагираха толкоз бързо колкото можаха на модернизацията на китайската войска ", изяснява Малкълм Дейвис, някогашен почитан чиновник на австралийската защита, в този момент част от Института за стратегическа политика.

Години наред Народноосвободителната войска (НОА) беше считана за остаряла и неефективна, като историк даже я беше нарекъл " най-големият боен музей в света ".
Тя беше оборудвана с остаряло въоръжение, идващо от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Разкъсвана от корупция, китайската войска разчиташе главно на пехотата за лишени от необикновен искра резултати на непознат терен.
По време на Корейската война НОА, която взе участие на страната на Северна Корея, губи 400 000 души съгласно Запада, 180 000 - съгласно Пекин. През 1979 година армията се изправя против Виетнам в къса, само че кръвопролитна война.

Когато Си Дзинпин става главнокомандващ през 2013 година, промените към този момент са в ход. Те започнаха през деветдесетте по времето на президента Цзян Цзъмин, който беше впечатлен от американските военни подвизи във войната в Залива и третата рецесия в Тайванския пролив.
Но, " едвам с идването на Си Дзинпин тези старания започнаха да се трансформират в качества ", изяснява за Агенция Франс Прес стратегическият съветник Александър Нийл.

Наскоро НОА вкара на въоръжение първия си самолетоносач от Украйна и своите изтребители-бомбардировачи J-15 - производни на руския модел " Сухой ".През последните 27 години бюджетът за защита на Китай пораства непрекъснато по данни на Международния институт за изследванe на мира в Стокхолм.

В момента Китай разполага с два дейни самолетоносача, стотици балистични ракети с огромен и междинен обхват, хиляди изтребители и най-големия военноморски флот в света, изпреварвайки Съединени американски щати.

" Те разполагат с доста огромен флот и в случай че пожелаят да сплашат Тайван и да разположат кораби към острова, елементарно могат да го създадат ", съобщи пред американски медии Карл Томас, командващият на Седми флот.
В същото време нуклеарният боеприпас на Китай нараства скоростно и по мнението на Пентагона ще може да бъде изстрелван от земя, вода и въздух.

Списание " Бюлетин на нуклеарните учени " счита, че Китай разполага с към 350 нуклеарни бойни глави, което е двойно повече от броя им през Студената война. Американските разследващи служби преценят, че това число също може да се удвои и да доближи до 700 глави преди 2027 година В момента в североизточната част на страната се строят нови силози за нуклеарни ракети.

Китай " е единственият съперник, кадърен да комбинира своята икономическа, дипломатическа, военна и софтуерна мощност, с цел да съставлява дълготрайна опасност пред една постоянна и отворена интернационална система ", се показва в отчет на Пентагона от 2021 година

" Пекин се пробва да прекрои международния ред, с цел да подхожда в по-голяма степен на неговата властническа система и национални ползи ", се споделя още в отчета.
Тази вероятност е плашеща и в района, по тази причина доста начинания явно целят укрепване на възпиращия потенциал.

Южна Корея има предпочитание да развие военноморска мощност, способна да се разгърне край крайбрежията ѝ, а Австралия възнамерява да се снабди с английско и американско подпомагане с 8 нуклеарни подводници според контракта AUKUS.

Обсъжда се също Канбера да се снабди и с хиперзвукови оръжия, балистични ракети с по-голям обхват и даже с бомбардировачи Стелт, способни нанесат удар на всички места по света без да бъдат засечени.

За Малкълм Дейвис тези начинания са израз на осъзнаването на обстоятелството, че Китай от ден на ден и повече добива силата да оформя района както пожелае.
" Епохата, през която американските военноморски сили преобладаваха във водите в западната част на Тихия океан, е към своя край ", съобщи той. " Нямаше да имаме контракта AUKUS, в случай че го нямаше Си Дзинпин. В прочут смисъл той ни направи голяма услуга ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР