През декември средната температура в София беше -0,3 градус, което

...
През декември средната температура в София беше -0,3 градус, което
Коментари Харесай

От Топлофикация съветват как да намалим сметките за парно

През декември междинната температура в София беше -0,3 градус, което е с близо 3 градуса надолу по отношение на предишния декември. Това беше месецът, в който столичани прекараха повече време у дома, поради многото празници. От 1 октомври потреблението на топлоенергия се усили със 16% в столицата, поради цената на природния газ.

Днес се чакат да излязат новите сметки за парно за първият леден месец на тази зима. " Топлофикация София " към този момент предизвестиха да бъдем рационални в потреблението.

" Сметките за месец декември са качени на уеб страницата на " Топлофикация ". По никакъв метод не можем да приказваме за рекордни сметки. Потреблението на всеки клиент е строго самостоятелно. Методиката за установяване на сметките е планирана, въз основата на действителното отопление за предходния отоплителен сезон. Не бива да забравяме, че имаме 16% нарастване на цената на топлинната сила. Очаквахме, че хората ще използват повече топлинна сила. Направихме междинно замерване и установихме, че софиянци са използвали с 14% повече сила ", уточни представителят на " Топлофикация София " Елизабет Павлова.

Тя предложи на ползващите парно да махнат тежките мебели и пердета от радиаторите, с цел да може топлият въздух да циркулира. Трябва да се проветрява помещението – за 15 минути, необятно отворени прозорци, само че и спрян вентилатор на радиаторите, добави още тя пред репортера на Bulgaria ON AIR Петьо Атанасов.

" Проблемите не трябва да се търсят в потребителите, те употребяват това, което им се предлага. Управлението на енергийните ни планове е доста едва. Държавата би трябвало да се ръководи от хора, които имат концепция по какъв начин се ръководи страна и по какъв начин се пазят ползите на хората. КЕВР не дефинира пазарни цени. Те дефинират цени по горна граница на ползване. Методиката за образуване на сметката за парно е неверна и опонира на законите на физиката ", акцентира юрист Данчо Стоянов в " България заран ".

" Сметките са противозаконни и нелегално надписани. Няма контракти. Това е непоръчана стока. „ Топлофикация “ настояват, че продават на етажната благосъстоятелност – затова би трябвало да начисляват на етажната благосъстоятелност. Фактурират се количества, които са доста повече от доставената сила. Общият топломер се манипулира. Никой не може да ревизира сметка на " Топлофикация ". 300 000 лв. отиват някъде встрани. Никой не знае къде ", означи енергийният специалист Стоян Грозданов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР