През декември, когато има най-много празници, съсредоточени в един месец,

...
През декември, когато има най-много празници, съсредоточени в един месец,
Коментари Харесай

Оборотите при храните и напитките растат през декември

През декември, когато има най-вече празници, съсредоточени в един месец, оборотът в търговията предстоящо пораства на годишна база, въпреки и минимално. Увеличението по отношение на същия месец на миналата година съгласно календарно изгладените данни е едвам с 0.7%. При продажбите на храни и питиета обаче той пораства на годишна база с 9.2%. И приносът за това не е напълно на инфлацията, която през последния месец на година спада до 4.5% на годишна база.

В същото време данните на Националния статистически институт демонстрират, че спрямо ноември оборотът в търговията на дребно спада минимално - с 0.6%.

Въпреки растежа при оборота с храни, питиета и тютюневи произведения, при продажбата на горива има спад - с 3.6%. При търговията с нехранителни артикули, без горивата, по-съществен спад има при търговията с разнородни артикули - с 10.9%.

Нарастване означават търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 1.7%, и с фармацевтични артикули, козметика и тоалетни такъми - с 1.3%.

В съпоставяне с ноември търговията с нехранителни артикули, без горивата, спада с 2.7%, до момента в който тази с храни и питиета се усилва с 1.1%.

Търговията с разнородни артикули спада със 17.1%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР