През декември инфлацията в Европа се повиши до 2.9%, което

...
През декември инфлацията в Европа се повиши до 2.9%, което
Коментари Харесай

Инфлацията в Европа отново тръгна нагоре – какво да очакваме?

През декември инфлацията в Европа се увеличи до 2.9%, което е забележителен скок след седем месеца на спад.

Фактори като нарасналите цени на питателните артикули и отдръпването на поддръжката за високите сметки за сила доведоха до това покачване, предизвиквайки полемики за евентуално понижаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Този индикатор, който е по-висок от ноемврийските 2.4%, само че е много под пика от 10.6% през октомври 2022 година, провокира безпокойствие. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард предизвести за вероятни по-нататъшни покачвания на инфлацията в бъдеще, отклоняващи се от неотдавнашната низходяща наклонност. ЕЦБ, ангажирана с постигането на задачата за инфлация от 2%, дефинира рекордно висок референтен лихвен % от 4%, като има намерение да го поддържа до постигане на мечтаното ниво на инфлация.

Очакванията за понижаване на лихвените проценти през март понижиха заради отскока през декември. Анализаторите в този момент спекулират за понижения, които вероятно могат да стартират през юни, макар по-ранните прогнози.

Нарастването на инфлацията през декември се дължеше частично на прекратяването на енергийните дотации в Германия и Франция, което се отрази на цените спрямо година по-рано.

Базисната инфлация, изключваща променливите цени на горивата и храните, леко се намали до 3.4% по отношение на 3.6% през ноември – основен индикатор, следен от ЕЦБ .

Макар че цените на питателните артикули се намалиха по отношение на миналогодишните двуцифрени стойности, през декември въпреки всичко бе регистрирано нарастване от 6.1% на годишна база.

Централните банки по света, в това число ЕЦБ, нападателно покачиха лихвените проценти, с цел да се борят с инфлацията. Този ход обаче може да ограничи растежа, което се вижда от свиването на европейската стопанска система с 0.1% през тримесечието от юли до септември.

Инфлацията подкопава покупателната дарба, което подтиква ЕЦБ да приоритизира повишението на лихвените проценти, с цел да я управлява и да избегне по-късни фрапантни ограничения.

Представителите на Федералния запас на Съединени американски щати също подчертаха запазването на високите лихвени проценти, до момента в който инфлацията не покаже ясна наклонност към намаление. Потребителските цени в Съединени американски щати се покачиха с 3.1% през ноември на годишна база.

Скокът на световната инфлация, провокиран от възобновяване на стопанската система след Ковид пандемията и геополитическото напрежение, повлия върху разноските за храна и сила.

Диверсификацията на доставките на природен газ в Европа понижи зависимостта от Русия, облекчавайки цените на силата. Въпреки това неотдавнашните разстройства в съществени транспортни направления породиха опасения за евентуални закъснения и повишение на цените на потребителските артикули.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР