През декември 2017-а година нивото на безработицата в Германия стабилизира

...
През декември 2017-а година нивото на безработицата в Германия стабилизира
Коментари Харесай

Рекордно ниска безработица в Германия

През декември 2017-а година равнището на безработицата в Германия стабилизира в рекордното дъно от 5,5%, достигнато през предходния месец, до момента в който броят на безработните германци означи по-голям от предстоящото спад, демонстрират данни на Федералната организация по заетостта (BA), осведоми БНР.

Безработицата на сезонно поправена база оправда прогнозите, стабилизирайки през декември в рекордното ноемврийско дъно от 5,5% – най-ниска безработица от Обединението на Германия в края на 1990 година. Данните за ноември претърпяха низходяща проверка до 5,5% от предишна оценка на Федералната организация по заетостта за равнище на безработица от 5,6 на 100.

В същото време молбите за помощи при безработица в Германия се намалиха през последния месец на 2017-а година с цели 29 хиляди, до момента в който упования на финансовите пазари бяха за по-скромно намаляване с 13 хиляди и след техен спад с 20 хиляди през ноември (лека проверка от предходна оценка за намаляване с 18 хиляди).

Това намаляване на молбите за помощи при безработица докара до понижаване на общия брой на германците без работа (на сезонно поправена база) до 2,445 милиона, задържайки под равнището от 2,7 милиона за двадесети следващ месец, откакто до месец май 2016 техният брой не се беше понижавал под това значимо равнище от Обединението на Германия насам.

На сезонно некоригирана база общият брой на безработните германци се увеличи през последния месец на миналата година до 2,385 милиона от 2,368 милиона през ноември, само че все пак безработицата (на сезонно некоригирана база) стабилизира за втори следващ месец на равнище от 5,3% - най-ниска безработица от 1991 година насам.

Продължава доста мощното показване на пазара на труда, като и търсенето на работна ръка нараства крепко до нови небеса, уточни Валери Холсбьор от Федералната организация по заетостта (BA). Илюстрирайки този положителен тренд, BA регистрира, че в границите на 2017-а година са били регистрирани към 731 хиляди свободни места, или със 75 хиляди повече, в сравнение с година по-рано.

Средно 2,533 млн. германци са били без работа през предходната година, или с 158 хиляди по-малко спрямо 2016-а година. Според Федералната организация по заетостта, осредненото равнище на безработица през миналите 12 месеца се е намалило с 0,4 проценти пункта към 5,7%, като това подхожда на най-ниската осреднена годишна безработица от Обединеното на Германия насам.

Днешните данни удостоверяват, че пазарът на труда в Германия продължава се ускорява, допринасяйки за по-нататъшно генериране на нови работни места, което е в поддръжка на солидният напредък на водещата европейска стопанска система, дължащ се в забележителна степен на вътрешното ползване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР