През декември 2010 година руска ракета “Протон аварира при изстрелването

...
През декември 2010 година руска ракета “Протон аварира при изстрелването
Коментари Харесай

Започва съдебно дело във връзка с авария на ракета Протон

През декември 2010 година съветска ракета “Протон ” аварира при изстрелването на три спътника от навигационната система “Глонас ”. Сега, шест години по-късно, стартира правосъдно дело, оповестява Руската организация по правна и правосъдна информация (източник). Повдигнато е обвиняване към четирима чиновници на РКК Енергия – Станислав Балакин, Сергей Ломтев, Александър Мартинов и Юрий Болшигин. Следователите считат, че тези мъже са отговорни за претоварването на ракетата с звук и половина течен О2 допълнително от плануваното. Четиримата служащи ще дават отговор за това, че са получили сведения за неточност в изчисленията за това какъв брой О2 би трябвало да се постави, само че все пак пренебрегнали казуса и дали зелена светлина за изстрелването на ракетата.

Съдебното дело даде мотив специалисти да разкритикуват метода, по който се вземат решение проблемите в Русия. Писателят и теоретичен популяризатор Робърт Цинърман счита (източник), че превръщането на четиримата служащи в изкупителни жертви ще отблъсне най-хубавите специалисти, които към този момент няма да желаят да работят за такава високорискова индустриална активност, при която в случай че създадат неточност, рискуват да отидат в пандиза.

Русия отдавна организира опити да реформира галактическия бранш и да увеличи надеждността на върховите технологии, само че до този миг напъните не са довели до приемливи резултати. Ракетата “Протон ” съумя да реализира няколко значими полета през миналата 2016 година, в това число изстрелването на първата задача до Червената планета от стратегия “ЕкзоМарс ”, само че понастоящем отново е изведена от употреба заради неприятно направени мотори на горните степени. Не е ясно по кое време ще бъдат обновени полетите.

Изстрелване на ракета “Протон ” от май 2015 година, приключило с неуспех – един от многото произшествия с тази ракета. Credit: Roscosmos

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР