През близките 10 години количеството пластмаса в моретата и океаните

...
През близките 10 години количеството пластмаса в моретата и океаните
Коментари Харесай

Пластмасовият боклук в океаните ще нарасне 3 пъти до 10 години

През околните 10 години количеството пластмаса в моретата и океаните може да нарасне тройно, в случай че не се вземат решителни ограничения, предизвестява отчет на организацията Foresight за английското държавно управление.

Пластмасовият отпадък е единствено една от заканите за международния океан дружно с повишението на морското ниво и температурата на водата и замърсяването на околната среда, отбелязва Би Би Си.

Докладът „ Бъдещето на международния океан “, написан по поръчка на английското държавно управление, преглежда опциите за приемането на облага от „ океанската стопанска система “. Според прогнозите, приходите от нея могат да набъбнат двойно - до 2 трилиона английски лири, към 2030 година

Авторите на отчета считат, че човечеството би трябвало да се задълбочи в опознаването на океаните и че задачата до „ планетата Океан “ е значима точно колкото задачите до Луната и Марс.

Експертите на Foresight приготвят отчетите си и вършат краткосрочни или средносрочни прогнози, с цел да обезпечат повече информация на министрите в разнообразни сфери. С отчета за океаните, предопределен за 4 министерства, специалистите предлагат политики за потребление и защита на океаните.

Експертите споделят, че морските ветрогенератори, петролните платформи и обектите за рандеман на разнообразни първични материали ще се появят в едва изучени региони на международния океан и по тази причина е належащо учените да стигнат там първи, преди предприемачите, или в най-лошия случай дружно с тях, с цел да обезпечат нужния надзор върху активността им.

Документът акцентира многочислените закани за морските води, в това число от пестицидите и промишлените отрови, отпадъците от фермите и фармацевтичните производства.

Ако държавните управления намерят метод да спасят биологичното многообразие на океана, ще получат многочислени изгоди, нови запаси и даже лекарство против рак.  Най-динамично разрастващите се браншове на „ океанската стопанска система “ могат да станат потреблението на силата от морския вятър, добивите на разнообразни аквакултури, преработката на риба. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР