През август ще започнат обществените обсъждания на вариантите за тарифиране

...
През август ще започнат обществените обсъждания на вариантите за тарифиране
Коментари Харесай

Електронната уикенд винетка ще е около 10 лева

През август ще стартират публичните разисквания на разновидностите за тарифиране на тол системата

С въвеждането на електронните винетки от 1 януари ще има и уикенд винетки. Те са за хората, които пътуват с леките си коли по републикански пътища няколко пъти в годината. Целта е да бъдем по-гъвкави. Това сподели в коридорите на Народното събрание министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

Министърът подсети, че концепцията за въвеждане на уикенд винетка не е нова, а в този момент се регламентира нормативно. Той уточни, че импортираният от народни представители план за изменение на Закона за пътищата е обвързван с поетия ангажимент при въвеждане на електронната система за таксуване да има и уикенд винетка, като благодари на вносителите. Николай Нанков обърна внимание, че в законопроекта няма съответно предложение за времеви диапазон – той ще бъде въведен с разпоредба. Времетраенето ще се дебатира, откакто бъде признат законът.

Има концепция уикенд винетката да важи от 12:00 ч в петък до 23:59 ч в неделя. Според министъра обаче надали има български жители, които потеглят от работните си места в 12 часа в петък. " Може би ще обсъдим срокът да е от по-късния следобяд в петък до понеделник сутринта, защото доста хора се прибират в първия работен ден от седмицата. Предстои полемика по тази тематика. Ще вземем най-хубавото решение ", сподели министър Нанков.

Той разяснява, че законопроектът е извънредно значим, защото регламентира въвеждането на електронната система за таксуване в нормативен и институционален проект. На база нормативните промени ще бъде основана нужната администрация в границите на Агенция " Пътна инфраструктура ", която ще работи по внедряването на системата и всички елементи по нея, сподели още той. Регионалният министър уточни, че съгласно поетия ангажимент, тол системата ще стартира да генерира доходи от средата на 2019 година, а електронната винетка ще влезе в действие от януари идната година. Това е последната година, в която ще имаме хартиени стикери по стъклата на леките коли, сподели министърът.

До края на юли ще имаме първичните оферти за тарифирането на обособените услуги, а през месец август ще стартира публичното разискване на ценовите оферти с всички заинтригувани страни – жители, неправителствени организации и транспортния отрасъл, като решението ще бъде взето от Министерския съвет, осведоми още районният министър.

Той разяснява, че уикенд винетката ще бъде по-евтина от седмичната, която коства 15 лева Вероятно ще коства към 10 лева Целта е да облекчим жителите, както ще създадем с метода на пазаруване на електронната винетка от идната година – посредством мобилно приложение, през интернет, от бензиностанции или регионалните пътни ръководства, а разпознаването ще е единствено с номера на автомобила, уточни Николай Нанков.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР