През август нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие

...
През август нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие
Коментари Харесай

Подобряване на инвеститорските нагласи в еврозоната през август след отслабване на търговското напрежение със САЩ



През август настройките на вложители и анализатори по отношение на икономическото развиване в еврозоната се усъвършенстват за втори следващ месец предвид на намаляване на комерсиалното напрежение сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, демонстрират резултати от последно изследване на основаната във Франкфурт компания за пазарни проучвания Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, избран от изследване измежду 923-ма вложители в еврозоната, извършено сред 2-ри и 4-ти август, набъбна до 14,7 пункта от 12,1 пункта през юли, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за негово по-скромно покачване до 13,5 пункта. Това съставлява усъвършенстване на инвеститорските настройки за втори следващ месец след трайно тяхно утежняване от началото на годината до юнско дъно от 9,3 пункта (най-ниско равнище от октомври 2016 година).

Подобряването се дължи както на по-добри инвеститорски оценки за настоящите стопански условия, по този начин и на техните бъдещи настройки. Индексът Sentix, измерващ настоящата икономическа обстановка в еврозоната, се увеличи през август до 37,3 пункта от 36,8 пункта през юли и по отношение на 34,5 пункта през юни (най-ниско равнище от април 2017 година). В същото време показателят на бъдещите инвеститорски настройки отскочи до -5,8 пункта от -10,0 пункта през юли и по отношение на юнско дъно от -13,3 пункта (най-слабо равнище от август 2012 година).

Задържането на показателя, измерващ бъдещите упования, на отрицателна територия значи, че вложителите не престават да считат, че стопанската система на еврозоната ще остане във фаза на изстудяване, означи компанията Sentix. " Инвеститорите обаче виждат ясно по-малко рискове за ескалация на комерсиалния спор, иницииран от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп ", показва Sentix.

Трябва да се има поради, че през предишния месец Доналд Тръмп се съгласи да се въздържа от налагането на мита върху вноса на европейски коли, до момента в който Европейски Съюз и Съединени американски щати договарят за понижаване на редица други търговски бариери. Решението след диалозите сред Тръмп и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер способства за известно намаляване на страховете за огромна комерсиална война сред двете водещи стопански системи от двете страна на Атлантическия океан.

Sentix отбелязва, че Германия, чиято автомобилна промишленост би била най-губеща от американски мита за вноса на коли от Европейски Съюз, е най-големият печелиш от това намаляване на комерсиалното напрежение. Индексът на инвеститорското доверие в Германия набъбна през август до 20,4 пункта от 16,2 пункта, достигайки най-високо равнище от месец май насам. Индексът, измерващ бъдещите настройки, се усъвършенства до -9,3 пункта от -14,0 пункта през юли, до момента в който показателят на настоящата икономическа обстановка се увеличи до 54,8 пункта от 51,3 пункта.

Много мощното показване на стопанската система на Съединени американски щати напоследък пък докара до растеж на показателя на икономическото доверие от 18,6 пункта през юли до 25,6 пункта през август (най-високо равнище от март насам), като показателят на бъдещите настройки се усъвършенства до -6,3 пункта от -11,8 пункта, до момента в който показателят на настоящото икономическо развиване удари рекорден връх от 62,8 пункта по отношение на 53,8 пункта през предходния месец.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР