През август на предходната година страните от БРИКС отправиха официални

...
През август на предходната година страните от БРИКС отправиха официални
Коментари Харесай

БРИКС: Ролята на Китай в разширяването на съюза

През август на миналата година страните от БРИКС насочиха публични предложения към още шест страни да се причислят към техния съюз по време на срещата на върха на групата.

Става дума за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Аржентина, Иран и Етиопия. Това решение обаче беше посрещнато с известни несъгласия в границите на блока, като Китай изигра съществена роля в убеждаването на останалите страни от БРИКС да се съгласят с разширението.

Китай се трансформира в изявен бранител на разширението на БРИКС, до момента в който Индия и Бразилия наподобява имаха потребност от повече увещание. Съществуващото напрежение в границите на блока, подбудено от дейностите на Русия в Украйна под управлението на Путин, наклони Бразилия и Индия към отсрочване на разширението. Вместо това те се насочиха към подсилване на връзките сред първичните членове.

За разлика от тях Китай горещо поддържаше разширението на БРИКС, като се стремеше да разшири въздействието и задачите на групата до по-широка публика от страни.

За да завоюва Бразилия и Индия по въпроса за включването на нови членове, Китай се ангажира с необятна дипломация. Особено значимо е, че поддръжката на Китай за даване на двете страни на непрекъснати места в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации разколеба тези двама членове създатели, които в началото се противопоставяха на разширението.

Бразилия и Индия в никакъв случай не са били сдържани във връзка с устрема си към непрекъснати места в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Въпреки неохотното им единодушие за разширението, тези желания са все по-близо до реализиране. Въпреки това това решение може да докара до ескалация на напрежението сред Бразилия, Индия и други страни в бъдеще.

В последна сметка новоприетите членове на БРИКС дължат включването си в блока през август значително на напъните на Китай. Макар че БРИКС няма формален водач, явно е, че Китай има доста въздействие в групата и ще продължи да го прави, защото от ден на ден страни желаят да бъдат признати или се сблъскват с отвод.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР