През август 2021 г. 26.6% от българските нефинансови предприятия отчитат

...
През август 2021 г. 26.6% от българските нефинансови предприятия отчитат
Коментари Харесай

Близо 27% от фирмите с намаление на приходите от продажби през август

През август 2021 година 26.6% от българските нефинансови предприятия регистрират спад при техните доходи от продажби, а 6.3% от тях са пристъпили към редуциране на личен състав, до момента в който 5.6% - към наемане на нов личен състав.
Това демонстрират резултатите от следващо бизнес проучване на Национален статистически институт измежду нефинансовите предприятия в страната, целящо да даде информация за резултата от изключителното състояние и последвалата пандемична конюнктура, обвързвана с Covid-19, върху най-засегнатите браншове на стопанската система на страната.
Според последната анкета на Национален статистически институт 26.6% от компаниите отвън финансова сфера показват, че са имали понижение в приходите от продажби на артикули или услуги през август спрямо юли, когато 26% от тях бяха на това мнение.
В същото време 58.1% показват, че не е имало смяна в приходите от продажби през август (спрямо 55.7% през юли), а при 15% е имало нарастване (спрямо 18% с нарастване на приходите от продажби месец по-рано).
Най-висок % от фирмите, чиито приходите от продажби на артикули и услуги означават спад през август (37,5%) са компаниите от стопански действия "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домашен движимости и други действия ", като за промишлеността този условен дял е 30.4%, а за дейностите "Търговия, превоз и ресторантьорство " и "Строителството " - надлежно 29.9% и 19.1 на 100, регистрира последната анкета на Национален статистически институт.
По отношение на наети личен състав 20,9% от нефинансовите предприятия са подхванали през август стъпки за прилагане на "платен отпуск " във връзка с наетия от тях личен състав, до момента в който 8.0% от фирмите са пуснали личния състав си в "неплатен отпуск ", а при 8.4% е имало отдалечена форма на работа.
Освобождаване/съкращаване на наети лица през август са подхванали 6.3% от предприятията, участвалите в експресната анкета на Националния статистически институт, откакто през юли сходна мярка започнаха 6.5%, а в разгара на пандемичната рецесия и въведените строги карантинни ограничения през март и април 2020 година - надлежно 17.2% и 18.5%.
За идващия месец (септември) 94.4% интервюираните нефинансови предприятия предвиждат, че ще продължат актуалната си активност (спрямо 958% на това мнение при предходното аналогично изследване на Национален статистически институт за юли), 1.6% считат да преустановят краткотрайно активността си (при 1.6% и през юли), а 2.2% декларират, че ще прекратят активността си (при 1.5% на това мнение при предходното изследване за юли).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР