През април Швеция служеше като лош пример в борбата срещу

...
През април Швеция служеше като лош пример в борбата срещу
Коментари Харесай

"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕС

През април Швеция служеше като неприятен образец в битката против ковид - страната не предприе огромни ограничения, не затвори жителите си вкъщи, нито им забрани да излизат по питейни заведения и заведения. Деца продължиха да вървят на учебно заведение. Шведите по този начин и не получиха заповед да носят маските си непрекъснато, а единствено "наръчник " с рекомендации, които им обясняваха по кое време би трябвало да съблюдават обществена отдалеченост и по какъв начин да се дезинфекцират.

И по този начин - в тези дни интензивните кревати в лечебните заведения бяха претъпкани, а доста хора изгубиха живота си. Жертвите бяха доста повече от тези в останалите скандинавски страни, както и в цяла Европа.

Днес обстановката обаче наподобява по напълно друг метод. Интензивните кревати в лечебните заведения са празни. Само един болен от ковид се лекува в едно от лечебните заведения на Стокхолм. Швеция към този момент има един от най-ниските проценти на смъртност от COVID-19 в Европа.

През април огромна част от жертвите бяха възрастни хора - 9 от 10 умряли от ковид в Швеция бяха над 70 години. 45% от всички смъртни случаи в страната бяха в старческите домове. Това провокира редица въпроси, най-често срещания от които е дали по-младите и здрави шведи не са построили имунитет против COVID-19, до момента в който са траяли да живеят естествения си живот.

"Напълно е допустимо да сме построили някакъв имунитет, който да способства за сегашната обстановка ", споделя лекар Ханс-Густаф Люнгрен от Центъра по заразни заболявания в Института "Каролинск ".

Но когато популацията на Стокхолм е тествано за съществуването на антитела, едвам 7% от жителите му имат такива.

Подобна е обстановката и в останалите страни от Европейски Съюз. Според Люнгрен обаче не антителата, а Т-клетките, които също построяват имунитет, са виновни за триумфа на Швеция в този момент.

Примерът на Швеция се възприема от част от консерваторите в Америка, които считат, че няма потребност от затваряне на обществото. По-лесно ще е да се защитят единствено възрастните, а останалите хора да продължат с живота си, да заловен вируса и да изградят имунитет. Но шведските управляващи предизвестяват, че би трябвало да се подходи доста деликатно по тематиката и предлагат да се обърне огромно внимание и на това, по какъв начин шведите съблюдават техните рекомендации за обществена отдалеченост.

"Ние не затворихме обществото, само че въведохме доста промени ", споделя здравният министър на страната Лена Халенгрен пред CNN.

"През пролетта имахме отдалечено образование за по-големите възпитаници, както и за студентите. Около 30% от хората си работеха вкъщи и такива, които си оставаха у дома, тъй като имат признаци. По улиците на Стокхолм нямаше съвсем никой, което беше проблем за доста бизнеси. Нямаше спортни или културни събития. Много неща се трансформираха, само че не по принудителен метод ", добавя тя.

Но към този момент държавното управление е изрично, че е прекомерно рано да каже какво е направило вярно и какво не, и дали има нещо като "стаден имунитет " против COVID-19. Признават си единствено грешката, че вирусът е съумял да влезе в домовете за възрастни хора и с цел да я поправят се е наложило екипите им да преминат през голям брой спомагателни образования.

И като всички останали страни в Европейски Съюз, Швеция също се приготвя за втора вълна на вируса.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР