През април не са констатирани нарушения на качеството на топлофикационните

...
През април не са констатирани нарушения на качеството на топлофикационните
Коментари Харесай

Регулаторът не откри надути сметки за парно в София, нямал и право да ги следи

През април не са установени нарушавания на качеството на топлофикационните услуги, предоставяни на клиентите на " Топлофикация София ", а във фактурите на потребителите сдружението е приложило одобрената цена на топлинна сила. Това заяви Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) след инспекция в сдружението.

Тя беше поискана от омбудсмана Диана Ковачева, откакто жители се оплакаха, че сметките им за парно за април са по-високи, в сравнение с в по-студените месеци декември и януари.

КЕВР прецизира, че образуването на месечните фактури е отвън регулаторните й пълномощия, тъй като се прави по разпоредба, издадена от Министерството на енергетиката и това е способният орган за надзор.

КЕВР съпоставя сметките през април със същия месец на предходната година и открива, че през тази година температурите са били по-ниски, парното е спряно по-късно (на 1 май, а не на 24 април), а подадената топлоенергия е била с 20% повече. Не се разяснява обаче аргументът на омбудсмана, че през април 2023 година е подадена минимум сила по отношение на предходните месеци от отоплителния сезон. Друго пояснение съгласно КЕВР на по-големите суми е в това, че за 94% от клиентите те са били планирани и предстоят корекции при изравняването.

Регулаторът оповестява, че е задължил компанията да ревизира настройките на системата за автоматизирано контролиране на всички абонатни станции, като обезпечи нужния микроклимат на жилищата и не позволява преразход на топлинна сила.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР