През април износът на руски газ за Европа достигна рекорден

...
През април износът на руски газ за Европа достигна рекорден
Коментари Харесай

Защо Европа увеличи купуването на руски газ?

През април износът на съветски газ за Европа доближи рекорден размер. За първи път доставките може да надвишат през тази година 200 милиарда кубически метра.

През предишния месец съветският газов тръст „ Газпром “ експортира 15,9 милиарда куб. метра газ – това е оптимално количество на доставки през този месец до момента. Синьото гориво върви към Европа със скорост от 550-580 млн. куб. метра – това са размери, които са естествени за зимните месеци, само че не и за края на пролетта, написа в собствен разбор РИА-Новости.

От януари до април в това число доставките превишиха 70 милиарда кубически метра, т.е. в годишен проект може да прескочат 200 милиарда. Това е безспорен връх за цялата история на експорт на съветски газ, в това число и през руските времена.

Двете предишни години също бяха рекордни -. През 2016 година износът беше съвсем 180 милиарда кубически метра, а през 2017 година - 190 милиарда Благодарение на възобновяване на с8ветовните цени на енергоносителите нарастват и приходите. По информация на Федералната митническа работа (ФМС) предходната година приходите са се нараснали с 22% спрямо 2016 година и са достигнали 43 милиарда $.

Сега съветският природен газ се купува в 30 страни. Почти три четвърти от доставките са за страни от Евросъюза, които, без значение от утежняването на политическия климат, интензивно усилват покупките. По данни на ФМС предходната година Литва, Австрия и Словакия са нараснали вноса на съветски газ повече от един и половина пъти. 47% повече от предходната година са били доставени на Латвия, и над една трета повече – на Естония. Германия, която е главен европейски покупател на синьо гориво, е нараснала покупките със седем %.

Възползване от обстановката

Отчасти това е обвързвано със съчетанието на инцидентни фактори.

Първо, огромна роля изигра времето: заради студените зима и пролет потреблението на гориво в Европа се усили.

Второ, главните съперници на Русия понижиха доставките. Норвегия – заради проблеми с находището Skarv и поправки на най-големите газопроводи. Износът на газ от Либия на практика беше преустановен заради затрудненията с газопровода Greenstream.

Алжир беше заставен да редуцира доставките, доколкото потребителите не устояха на прекомерно високата цена. Работата е в това, че цената на алжирския газ е обвързвана с петрола, а черното злато през последните месеци видимо нарастна. „ Газпром “, отказвайки се от директното обвързване на договорните цени с котировката на петрола, се възползва от това преимущество в конкуренцията. И лишава от пазара на алжирците.

Ексепрти не се съмняват, че високото ниво на газовия експорт ще продължи и през лятото, доколкото запасите в европейските складове остават доста ниски. Сега там се намират 27,5 милиарда кубически метра – съвсем с една четвърт по-малко, в сравнение с през предходната година.

В средносрочна вероятност търсенето на съветски газ в Европа ще продължава да пораства, доколкото личният рандеман на континента понижава. По оценката на експерти от Оксфордския университет, към 2020 година добивът на газ в Европейски Съюз ще се понижи от 256 милиарда на 212 милиарда кубически метра годишно. Към 2030 година към този момент ще е 146 милиарда кубически метра.

По прогнози от 2015 до 2040 година по темповете на растеж на потреблението първо място измежду енергоносителите ще заемат естественият и втечненият газ. Търсенето ще се усили един и половина пъти.

Трите тръби

„ Газпром “ интензивно се готви за това, развивайки транспортната си инфраструктура. Става дума, несъмнено, за три нови газопровода: „ Северн поток-2 “, „ Турски поток “ и „ Силата на Сибир “.

„ северен поток-2 “ към момента не е координиран дефинитивно – „ Газпром “ разчита да получи позволение от Швеция и Дания през юни. Въпреки това Германия към този момент приготвя площадка за градежа на газоприемна станция.

Съоръжението „ Турски поток “, както и „ Силата на Сибир “, си доближават към финалния етап. В края на април „ Газпром “ приключи полагането на първата тръба към турското черноморско крайбрежие. По нея ще потече газ за Турция – това е второто по значение експортно направление след Германия.

Втората тръба на „ Турски поток “, чието строителство стартира през есента, ще обезпечи с съветски газ страните от Южна и Югоизточна Европа. Конкретно тази втора тръба с неспокойствие се чака от Италия, която е на трето място по размери на импорт на съветски газ. Италианските компании Eni и Snam даже преглеждат опцията да вземат присъединяване в строителството на газопровода, без значение от американските наказания. Това съобщи предходната година вицепрезидентът на Масимо Мантовани.

Що се отнася до „ Силата на Сибир “, в края на март „ Газпром “ заяви за 75% подготвеност на сектора от газопровода от Чаядинското местонаходище до Благовещенск. Напълно работата е пресметната да бъде завършена още през тази година. През 2019 година „ е планувано единствено отстраняването на софтуерни проблеми след провеждането на тествания “, съобщи Виталий Маркелов от „ Газпром “.

Доставката на газ за Китай по „ силата на Сибир “ стартира на 20 декември 2019 година „ Това ще стане значим стадий в историята на двете прилежащи страни, Русия и Китай “, означи в. „ Велт “. „ Освен това това събитие ще достави изключително задоволство на управлението на съветския тръст, което от дълго време желае да покаже на Европа, че купувачи ще се намерят и в други райони на света, в случай че Западът продължи да противодейства на увеличението на доставките от Русия. “

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР