През април френският президент Еманюел Макрон се сблъска с отзвук

...
През април френският президент Еманюел Макрон се сблъска с отзвук
Коментари Харесай

Обръща ли Франция гръб на щатския долар и подкрепя ли китайския юан?

През април френският президент Еманюел Макрон се сблъска с отзив поради спорните си изявления в избухливо изявление след държавно посещаване в Китай.

Макрон предизвести Европа да не се трансформира в елементарни почитатели на Съединените щати и акцентира нуждата от усилване на европейската автономност. Той изрази опасения, че европейските страни могат да станат подчинени на някоя от двете сили във времена на ескалиращо напрежение сред Съединени американски щати и Китай.

Призивът на Макрон за понижаване на зависимостта от щатския $

Тези изказвания накараха европейските политици да се заемат с контрола на вредите. Полският министър-председател Матеуш Моравецки предложи стратегическо партньорство със Съединените щати, вместо да се стреми към стратегическа автономност надалеч от тях.

Въпреки това една забележка на Макрон, която остана значително незабелязана, може да има обилни последствия. Той предложи Европа да понижи зависимостта си от “екстериториалността на американския $ ”, имайки поради способността на Съединените щати да отхвърлят на страните достъп до световно преобладаващата финансова система, учредена на $.

Тази угриженост произтича от решението на Доналд Тръмп, някогашния президент на Съединени американски щати, да се отдръпна от иранското нуклеарно съглашение, което докара до строги наказания и рецензии от страна на Европа по отношение на хипотетичното потребление на $ като оръжие, подкопаващо европейския суверенитет.

Френските компании се насочват към юана

Сделките, подписани по време на визитата на Макрон в Китай, демонстрират желанието на Франция да се оправи с тази грижа. Една от забележителните покупко-продажби включваше френската корабна компания CMA CGM и Китайската държавна корабостроителна корпорация, които завършиха най-голямата досега поръчка за корабостроене в Китай, оценена на 21 милиарда юана ($3.1 милиарда) и направена в китайски юани, а не в щатски долари.

По сходен метод френската Total Energies и Китайската национална офшорна нефтена корпорация подписаха първата в Китай покупка на полутечен природен газ (LNG) в юани посредством Шанхайската борса за нефт и природен газ.

Д-р Матийо Дюшател, шеф на отдел “ ” основания в Париж мозъчен тръст  в Institut Montaigne, означи, че френските компании търсят отбрана против възприеманите опасности, свързани с $. Той акцентира, че Китай употребява тази опция, с цел да понижи излагането си на американската финансова екстериториалност.

Като правят транзакции в юани вместо в долари, френските компании отстраняват нуждата от американски банки като медиатори. Освен това притежаването на китайска валута разрешава директни покупки в Китай без присъединяване на Съединени американски щати като медиатор.

Подобни съглашения биха могли евентуално да трансформират световната роля на китайските банкови институции, защото интернационализацията на юана би повишила тяхната позиция в интернационалната финансова система.

Нарастваща световна наклонност за приемане на юана

Тази смяна следва възходящата наклонност на страните да одобряват юана в интернационалната търговия. Например през април предходната година Израел добави юана към валутните си запаси, а през август Египет разгласи желанието си да емитира държавни облигации в юани. Ирак възнамерява да урежда търговията си с Китай в юани, а Бразилия изцяло изостави $ в търговията си с Китай, като избра търговията във взаимни валути, както е контрактувано с Пекин.

По време на визитата си в Китай бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва намерено разкритикува централната роля на щатския $. Той сложи въпроса за какво всяка страна би трябвало да разчита на $ в търговията и изрази убеждението, че страните би трябвало да могат да изнасят в личните си валути.

Макар че тези покупко-продажби, деноминирани в юани, могат да подскажат по-широка френска поддръжка за интернационализацията на китайската валута, към момента е прекомерно рано да се дефинира позицията на Париж по въпроса. Д-р Дюшател предизвести, че на този стадий има единствено неофициални данни, само че наклонността си заслужава да бъде следена.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР