През април 2010 г. необичайно земетресение с магнитуд 6,3 по

...
През април 2010 г. необичайно земетресение с магнитуд 6,3 по
Коментари Харесай

Странни сеизмични сигнали подсказват за обърната океанска кора

През април 2010 година извънредно земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер се случи под Гранада, Испания, като изпрати странни сеизмични талази, които бяха уловени от станциите за наблюдаване в Испания и Мароко. Сега откривателите считат, че необикновените сеизмични сигнали са породени от огромно парче океанска кора, което е потънало в мантията на Земята и изцяло се е обърнало в процеса.

Според проучването, извършено от Даоюан Сун от Университета за просвета и технологии на Китай и Меган С. Милър от Австралийския народен университет, записите от вълните от земетресението демонстрират, че потопена океанска плоча се е спуснала бързо в мантията на Земята и се е обърнала.

Въпреки че тези открития наподобяват странни, вярата е, че те фактически ще оказват помощ на откривателите да схванат по-добре комплицираната тектонска конструкция на точката в западния средиземноморски басейн, където се сливат Африка и Евразия.

Weird Seismic Signals Identified In 2010 May Hint At Upside-Down Ocean Crust
— IFLScience (@IFLScience)
По-специално те се надяват, че проучването ще хвърли нова светлина върху района, наименуван район Риф-Бетик-Алборан, който съдържа дъга, формирана от планинските вериги Бетик в Испания и планинските вериги Риф в Мароко, както и басейна на Алборанско море, източно от Гибралтарския проток.

В допълнение, изследването може да способства за нашето схващане за механизмите зад редките дълбоки трусове, които от време на време се случват на повече от 600 километра (373 мили) под даден район.

Сън и Милър означават, че вълните на земетресението – подписът на остатъчните трептения в края на сеизмограмата – са траяли извънредно дълго време след земетресението през 2010 година Тези трептения са уловени от станциите за наблюдаване в Мароко. Имаше също признаци на това, което те назовават късно идваща фаза на „ спомагателна “ първична вълна (P-вълна) – талази на налягане, които се движат по-бързо от другите талази през земята и по тази причина се откриват първи.

„ Първоначално не се стремяхме да разберем по-добре дълбоките механизми на земетресението, защото няколко предходни изследвания са изследвали добре източника. Намерението ни беше просто да начертаем вълновите форми от любознание, защото има толкоз доста какво да се научи от тях, когато човек отдели време да ги прегледа от близко “, изясни Сън в изказване.

Екипът има вяра, че би било потребно да се изследват сеизмичните талази, породени от дълбоки трусове и на други места, като североизточен Китай, Южна Америка, Сунда-Банда и места като района на Фиджи-Тонга. Това би помогнало да се откри дали и там работят сходни механизми. Това обаче ще изисква плътни сеизмични станции, ситуирани в регионите, където се случват земетресенията.

Изследването е оповестено в списание.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР