През 811 година кан Крум постига забележителна победа при Върбшкия

...
През 811 година кан Крум постига забележителна победа при Върбшкия
Коментари Харесай

На този ден: Османците завладяват Търново

През 811 година кан Крум реализира забележителна победа при Върбшкия проход, при която убива Никифор I. След това потегля на поход в Тракия, като завладява няколко замъци.
Прочетете още
Крум изпраща пратеници до император Михаил I Рангаве, като му предлага помирение. Рангаве обаче отхвърля. Така, на днешната дата през 813 година, владетелят се озовава пред стените на Константинопол.

Канът и свитата му са поканени на договаряния за мир. Крум се съгласява, само че по време на срещата схваща, че е попаднал в засада и напуща мястото. Разярен, той опустошава Източна Тракия и завладява крепостта Одрин.  След това провежда 30-хиляден поход, с цел да превземе византийската столица . Умира, до момента в който приготвя похода.


Хан Крум

На 17 юли 1393 година  турците завладяват Търново след блокада . Така Търновското царство престава да съществува. В отсъствието на цар Иван Шишман, който тогава се намира в Никопол отбраната води българският патриарх Евтимий. 

Всички видни търновски жители били изпратени в Мала Азия на изгнание. Българският патриарх е заточен в Бачковския манастир, където умира. Много от търновските търговци и боляри приели исляма, с цел да запазят публичното си състояние.

На идната година - през месец август 1394 година, патриархът на Константинопол определил молдовският митрополит да придвижи епископски знаци в Търново, като от 1395 година Търново вместо пета патриаршеска резиденция в света се трансформирал в елементарен епископски център. След рухването на Видинското царство през 1396г. България дефинитивно пада по османско иго.

През 1879г. с  указ на Александър Батенберг е назначено първото българско държавно управление.  Оглавява го Тодор Бурмов. Задачата му е да провежда и организира избори за I Обикновено национално заседание. Управлява страната до 24 ноември същата година.

Правителството на Бурмов доизгражда органите на централната и локалната администрация, наследени от Временното съветско ръководство. Противно на постановките на Берлинския контракт, то продължава напъните за основаване на постоянна войска, вместо милиция. При учредяването на митници по южната граница освобождава от мита стоките от областите от Санстефанска България, останали отвън Княжеството. Установява дипломатически връзки със прилежащите страни и Великите сили.

През 1917г.  последният съветски цар Николай II и цялото му семейство са избити . След Февруарската гражданска война той се отхвърля от престола, а по решение на краткотрайното държавно управление той и фамилията му са заточени в Тоболск през 1917 година.

През 1918 година е взето решение за прекачване на семейство Романови в Москва, където да бъдепроведен открит развой против царя.

Решението за изтезанието е взето под натиска на все по-напрегнатата конюнктура в региона в разгара на Гражданската война в Русия. Болшевиките вземат решение да осъществят убийството в Екатеринбург, където в оня миг е било царското семейство.

В нощта на 17 юли в мазето на къщата на Ипатиев са разстреляни цар Николай, брачната половинка му Александра Фьодоровна, децата им Олга, Татяна, Мария, Анастасия и Алексей и четирима души от свитата им. Има много теории, че едно от децата Анастасия е била пощадена, само че откакто са открити останките на царското семейство тази доктрина отпада. 

 Николай II

През 1936г.  стартира Гражданската война в Испания . След войната се поставя се завършек на Втората Испанска Република и стартира диктатурата на Франсиско Франко. 

През 1945 г.  Втора международна война край Берлин стартира Потсдамската конференция  на трите основни антихитлеристки сили – Англия, Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, с присъединяване на Чърчил, Хари Труман и Сталин. В нея се вземат много значими решения и се разпределя Европа след ВСВ. 

Първият от четирите увеселителни парка Дисниленд, благосъстоятелност на компанията „ Уолт Дисни ”, е открит на този ден пред 1955 година. Той се намира в Анахайм, Калифорния.

Впоследствие се появяват паркове в Токио, Париж и Хонконг. Уолт Дисни употребява телевизионното шоу Дисниленд, с цел да промотира увеселителния парк в Калифорния.

През 1990 година  държавното управление на Андрей Луканов взема решение за изваждане на тленните остатъци от мавзолея и тяхното заравяне . Решението е изпълнено още същата нощ и тялото на Георги Димитров е заровено в Централните софийски гробища. Мавзолеят е опустошен 9 години по-късно.

Тялото на българския комунистически водач остава положено в пантеон в центъра на София в продължение на 41 години. Мавзолеят е издигнат за 6 дни, през които тялото на Димитров е превозено от Съветския съюз до Столицата.

Рожден ден чества немският канцлер  Ангела Меркел


Ангела Меркел

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР