През 70-те и 80-те години на миналия век, киното е

...
През 70-те и 80-те години на миналия век, киното е
Коментари Харесай

Как Турция създаде свой собствен Star Wars с помощта на Лукас – макар и неофициално

През 70-те и 80-те години на предишния век, киното е в своя разцвет и се раждат някои от най-вълнуващите и впечатляващи филми – носещи милиони долари на промишлеността. Разбира се, люлката на киното по това време е точно Холивуд, като Европа също може да изненада с някои по-сериозни заглавия. Що се отнася до Съюз на съветските социалистически републики, там обстановката не е чак толкоз сполучлива, заради простата причина, че киното се употребява за агитация и цяла Източна Европа обръща повече внимание на руските герои, които са съумели да спасят Европа от нацизма. Разбира се, от другата страна на желязната завеса няма доста огромна разлика.

До през днешния ден просветителната система на Англия продължава да споделя героичен митове за борбата против нацистите. Историята се употребява за раждането на най-различни филми, като стартираме от „ 17 мига от пролетта “ и продължим с „ Освобождение “ и още доста други, в които славните съветски бойци вършат дългата разходка до Европа, доближаваме и до съветската версия на Джеймс Бонд – доктор Зорге. Разбира се, вторият най-малко е по автентичен случай. Не е мъчно да открием, че това е тематиката, като изключим американците, които са подготвени да влагат във всичко, което може да достави назад средства.

И някъде тук, в цялата тема на киното, откриваме и Турция. В същия интервал там има много главоболия. На първо място в страната има наложена политическа цензура и при един несполучлив опит за прелом, турците внимават доста защо ще приказват, какво изкуство ще основават и още по-важното е, че самите средства за кино не са чак толкоз доста. Следователно още тук виждаме проблемите – филмите би трябвало да бъдат неутрални и доста по-отдалечени от политиката, включително не може да се приказва за войни, множеството турски режисьори вземат решение да копират холивудските филми. Техният избор е ориентиран към по-успешните ленти. Копирането на една концепция е нелегално, само че преди да се появят авторските права и интернет, никой даже не подозира какво се случва.

В интервала на 70-те и 80-те години, турците стартират да вършат копия на безусловно всичко. Ще открием, че имат турска версия на „ Роки “, „ Рамбо “, „ E.T. “, „ Батман “ и още доста други. Истината е, че всичко, което холивудските филми са изпратили в миналото за своите фенове в страната, е получило и копие. И е повече от ясно, че доста от лентите ще бъдат с извънредно невисок бюджет, само че употребявайки логиката на локалния национализъм и обстоятелството, че билетите са доста по-евтини, а ефирът изключително безпаричен, всеки ще избра киното. Тази система работи извънредно добре, най-малко в името на изкуството, до момента в който не стигнем до сложното раждане на кино лентата „ Дюнай Куртаран Адам “ или „ Човекът, който избави света “. Това е формалното име, само че истината е, че самият филм действително е едно от най-евтините копия на Star Wars.

И са по-евтини, заради простата причина, че Лукас влага към 11 милиона $. Бюджетът на турския филм е 50 милиона лири или 300 хиляди $ – по това време, сумата е два пъти по-висока за всеки един филм в Турция. За да има още повече проблеми, Четин Инач незабавно осъзнава, че още тук играе на загуба против империята на Лукас. Това обаче е без значение, средствата са дадени и снимането стартира. Техниците построяват няколко структури на галактически кораби, села и други, само че изборът им е абсурден. Студиото взема решение да строи въпросните макети покрай плажната линия.

Близо до Килиос има задоволително място и преди да стартират да снимат, стихия залива селото и унищожава всичко. Инач не може да изиска още средства, само че пък има друга концепция. Докато кината въртят Star Wars, той чака пред една от по-малките зали за края на последната прожекция. След това подкупва оператора и го моли да получи лентата за една вечер. Само за една вечер, като на другия ден ще я върне. Пристигайки в своето лично студио, незабавно стартира да копира самоуверено всичко, което му би трябвало за „ Човекът, който избави света “. Как обаче слага актьорите пред екран? Отново има решение за този специфичен резултат. Инач прожектира кино лентата пред екран и слага своите герои пред екрана, като им споделя какво да споделят. Дори магическият шлем се оказва каска на един от чиновниците на сцената, която би трябвало да свърши работа.

Ясно е, че публиката бързо ще разпознае сцените, само че това не е чак толкоз съдбовно. Да не приказваме, че продуцентът съумява да вземе и някои от клиповете, които ни демонстрират изстрелването на американски и руски совалки в космоса. Повечето би трябвало да бъдат изрязани от новините. Злодеите са копия от други американски галактически филми. Няма да открием силата на джедаите, тъй като турците описват историята на двама галактически откриватели, които се разрушават на непозната планета, чийто жители са единствено дами.

Главният изверг е вълшебник на 1000 години, който управлява всички и се пробва да превземе Земята благодарение на щит от съсредоточени човешки мозъчни нишки – това е концепцията за „ Звездата на Смъртта “. Следват редица бойни подиуми, в които може да се чуе мелодията от кантината, бойни подиуми против най-различни злодеи, само че тъй като няма по какъв начин турците да употребяват светлинни мечове, заменят същите с детски играчки, които би трябвало да свършат работа. Би било мъчно да се откри и място за озвучаването, само че Холивуд още веднъж ще помогне, този път ще се употребява музиката от „ Индиана Джоунс “ и други холивудски заглавия.

Що се отнася до костюмите на героите, те са много занимателни – множеството злодеи и мистични същества наподобяват повече на герои от „ Улица Сезам “ и след всяка бойна сцена, екипът би трябвало да ги зашива още веднъж. Турският Star Wars съумява да направи странна композиция от бойни подиуми, вълшебен истории и преодоляване на явно турската мощ, която идва с биенето на камъни и още доста други. Освен още доста проблеми, целият филм излиза с дължина от 2 часа и половина, а това е повече от истинския Star Wars.

Следователно се изрязват цялостен час от кино лентата и с това завършва сагата по направата. След като е пуснат в кината, филмът на Инак не се приема толкоз добре, всеки един фен вижда сцените от Star Wars. Нито един критик не е толкоз благ, само че това не е от изключително значение. За доста от подрастващата публика, тъкмо когато космосът е една необятна цел, това е извънреден филм. Макар и студиото да си връща към 150 000 $ като облага. Инак съумява да си закупи лъскаво Alfa Romeo, шефът на киното получава задоволително пари, с цел да се снабди с Mercedes-Benz и лятна вила.

Днес същата лента се счита за един от най-лошите филми в историята, само че тук има и един занимателен миг – старее толкоз добре и има толкоз неприятна популярност, че доста други фенове бързат да го видят. Турският Star Wars е нещо сходно на американският филм „ The Room “, който също се трансформира в синоним на безумието на киното. Дори и след тези тежки рецензии, феновете чакат продължение и то се ражда през 2006 година Името е „ Турци в космоса “ и още веднъж демонстрира една също толкоз занимателна и даже безумна история, като подиуми за ентусиазъм могат да бъдат открити от новите Star Wars поредици.

Този път не се постанова да се копира Star Wars, тъй като технологията е задоволително развита. Макар и филмът още веднъж да се вижда, нещо липсва в неговата съществена концепция, само че това не е чак толкоз съдбовно.  Ако разгледате сцените, най-вероятно няма да е мъчно да забележите и за какво печели заглавието за един от доста неприятните филми.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР