През 2100 г. светът ни вероятно ще изглежда драстично различно

...
През 2100 г. светът ни вероятно ще изглежда драстично различно
Коментари Харесай

Хиляди градове в САЩ за заплашени от демографска криза до 2100 г.

През 2100 година светът ни евентуално ще наподобява фрапантно друго от днешния - или ще бъде видоизменен от естествените сили, провокирани от изменението на климата, или от хората, които избавят личната си кожа. Градовете също може да наподобяват по напълно друг метод - а някои от тях евентуално ще са сянка на предходното си " аз ".


Ново изследване откри, че до края на века съвсем половината от близо 30 000 града в Съединени американски щати ще се сблъскат със спад на популацията, като ще изгубят сред 12 и 23% от жителите си.

Според разбора тези бъдещи градове по-скоро ще наподобяват на раздробени, разредени или разрастващи се общности, в сравнение с градове-призраци, защото популацията се реалокира в границите на градовете и сред тях. Това ще се случи, в случай че локалните управляващи и експертите по градско обмисляне не могат да реагират и да се приспособяват към изменящите се потребности на своите поданици.

" Последиците от това всеобщо понижаване на популацията ще доведат до невиждани провокации, които е допустимо да пресечен съществени услуги като превоз, електричество и достъп до интернет ", защото градовете се свиват, а популацията застарява, предизвестяват откривателите.

Пренебрегването на инфраструктурата в свиващите се градове също може да остави общностите без чиста вода, както се случи в Джаксън, Мисисипи, през 2021 година

Тези евентуални последствия се простират надалеч оттатък това, което Утара Сутрадхар, дипломант по строително инженерство в Университета на Илинойс в Чикаго, и двама нейни сътрудници, Лорин Спиъринг и Сибил Дерибъл, в началото си слагат за цел да проучат: транспортните провокации, пред които биха могли да се изправят градовете единствено в един щат, Илинойс, при смяна на популацията им с течение на времето.

Заинтригувани от резултатите, Сутрадхар и сътрудниците му уголемяват разбора си, с цел да включат всички 50 щата, като базират прогнозите си на трендовете в развиването на популацията по данни от преброяването на популацията в Съединени американски щати за три интервала от 20 години и два набора от данни, включващи пет вероятни сюжета за климата в идващите десетилетия.

И погледът им не се лимитира единствено до най-големите градове на Америка. Изследователите дефинират градовете по този начин, както го прави Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати: като агломерации на хора в места, които нормално назоваваме квартали, села и градове, както и огромни метрополии.

" Повечето изследвания са фокусирани върху огромните градове, само че това не ни дава оценка на мащаба на казуса ", уточни Сутрадхар пред Scientific American.

Понастоящем 43% от градовете в Съединени американски щати губят поданици, като съгласно разбора тази цифра ще се усилва с напредването на века. В взаимозависимост от моделирания климатичен сюжет до 2100 година може да намалеят до 64% от градовете, считат откривателите.

Най-много градове ще се обезлюдят в Североизточния и Средния Запад. Тексас и Юта, макар че в този момент се разрастват, също ще станат очевидци на загуба на население в немалка част от градовете си до 2100 година

Въпреки това оценките на трендовете в развиването на популацията за десетилетия напред по своята същина са несигурни, а анализът не изследва икономическите или обществените фактори, които обуславят плануваните трендове.

Той не включва и миграцията в границите на Съединени американски щати, когато изменението на климата към този момент принуждава популацията да се реалокира, защото местата стават все по-непригодни за живеене заради рискови горещини или наводнения.

Като оставим настрани тази трудност, " несъмнено е, че е нужна значима културна смяна в планирането и инженерните общности, която да се отклони от стандартното обмисляне, учредено на растежа, с цел да се одобри трагичната демографска смяна ", заключават откривателите.

Проучванията демонстрират, че до края на века почти 183 от 195-те приети страни евентуално ще изпаднат в тежка демографска рецесия, защото коефициентите на раждаемост понижават.

Но всеки град ще се движи по своя лична траектория, ще преживее своите климатични и демографски промени, тъй че е належащо локално обмисляне. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР