През 2080 година в България ще живеят по-малко от 5

...
През 2080 година в България ще живеят по-малко от 5
Коментари Харесай

През 2080 година в България ще живеят по-малко от 5 милиона души

През 2080 година в България ще живеят по-малко от 5 милиона души. Това сочат прогнозите на Националния статистически институт. Основната причина за тази наклонност са ниската раждаемост, високата смъртност и емиграцията.

Преброяването на популацията тази година ще се организира сред 7 септември и 3 октомври и огромна част от хората се чака да попълнят анкетните карти онлайн. Статистиката обаче се сблъска с непредвиден проблем - политическа партия предложи различно мобилно приложение.

Преброители наесен ще бъдат към 30 хиляди души . Сред тях е и Биляна Трайкова.

„ Участвала съм и на предходни преброявания, считам, че работата е забавна и би трябвало да се свърши от някого. Ще бъдат обезпечени защитни средства. Всеки се опасява, несъмнено, само че като съблюдаваме всичко належащо, аз считам, че ще бъде наред “, споделя тя.

Очаква се доста от сънародниците ни да попълнят електронна карта. През 2011 година онлайн се преброиха 40% от хората. За 2021 година Национален статистически институт е основало и мобилно приложение, което към този момент е посочило, че работи при пробното броене.

Изненадващо от партия „ Републиканци за България “ оповестиха различна стратегия за телефони, като употребяват логото и името на Национален статистически институт.

„ Това е само и единствено с презентационна цел. Ние не сме разгласили артикул и по никакъв метод не сме нарушавали техните права “, разяснява Иван Станев от партията.

От Национален статистически институт обаче схващат от медиите.

„ Това за нас беше изненадващо. Не е коментирано с нас, не е обсъждано, не е желано нашето мнение “, споделят от института.

Данните на хората ще се пазят по разпоредбите на Национален статистически институт, настояват от партията на Цветан Цветанов.

От Института дават отговор, че подобен вид не съществува.

„ Има закон за броене на популацията. Там ясно е дефинирано кой дава отговор, това е Национален статистически институт. Всяко друго различно приложение по-скоро би навредило, би объркало жителите “, разясняват от института.

От Национален статистически институт споделят, че приложението е най-малката и забележима част от осведомителната система. Основната е обвързвана със отбраната против злонамерено или инцидентно въздействие върху резултатите от преброяването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР