През 2024 г. първата версия на Мики Маус“ на Дисни

...
През 2024 г. първата версия на Мики Маус“ на Дисни
Коментари Харесай

Свобода за Мишката! Най-старият Мики Маус вече е без авторски права

През 2024 година първата версия на „ Мики Маус “ на Дисни ще стане публично притежание. Анимационният облик се появява за първи път през 1928 година в късометражния " Steamboat Willie " - първия анимационен филм, в който се употребява синхронизирано озвучаване.

В Съединените щати авторските права върху истински авторски творби не престават до гибелта на създателя, след което се прибавят още 70 години. Но за творби, основани анонимно, псевдоанонимно, или като част от работата на даден чиновник, интервалът след гибелта се усилва до 95 години. На творбите, които са били оповестени преди 1978 година, като „ Мики Маус “, авторското право важи единствено 95 години от датата, в която за пръв път са били показани.

Първата версия на „ Мики Маус “ се намира към края на своята 95-годишна отбрана. Но известната мишка претърпява няколко трансформации от 1928 година насам и версиите на Мики Маус след нея към момента ще се употребяват със отбрана, до момента в който изтекат и техните 95 години.

Оригиналният Мики Маус наподобява по-различно от кръглата мишка, която познаваме. Той е имал изострен нос като на плъх и кльощави ръце и крайници. И макар че Дисни могат да изгубят авторските права върху " Steamboat Willie ", те към момента могат да запазят отчасти интелектуалната благосъстоятелност, в случай че обликът на мишката от него бъде приета за комерсиална марка.

" Първият въпрос е дали Дисни употребяват " Steamboat Willie " освен като воин, само че и като собствен знак ", изяснява пред Дъждовни води Джейн Гинсбърг, професор по интелектуална благосъстоятелност в региона на литературата и артистичните форми от Юридическия факултет в Колумбия, Ню Йорк.

Търговската марка е различим знак или израз, обвързван с артикул или услуга на избрана компания или физическо лице. За разлика от авторското право, тя може да се употребява с безконечна отбрана. На територията на Съединени американски щати не е належащо една комерсиална марка да бъде категорично записана, с цел да се счита за такава и да се употребява със отбрана.

Ако версията на Мики Маус в " Steamboat Willie " се възприема като знак на Дисни, тогава компанията може да претендира, че това е нейна комерсиална марка. Това би означавало, че героите биха могли да бъдат употребявани, само че единствено по метод, по който да не бъдат обърквани в новите произведения с тези от истинските филми на Дисни.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР