През 2023-та Световната здравна организация официално обяви края на пандемията

...
През 2023-та Световната здравна организация официално обяви края на пандемията
Коментари Харесай

Какви успехи в здравеопазването и медицината сме постигнали през 2023-та според СЗО

През 2023-та Световната здравна организация публично разгласи края на пандемията на Ковид-19 и означи 75 години от своето основаване. 
През миналата година 50 страни са съумели да отстраняват на своя територия най-малко една от така наречен подценени тропически заболявания, сочат данни на Световната здравна организация. Това са общо 20 болести, които засягат над един милиард души по света, нормално в региони с неприятни санитарни условия и липса на качествено опазване на здравето.
Напредък е маркиран и в битката с маларията, като Азербайджан, Таджикистан и Белиз към този момент публично са страни, в които тази болест не съществува.
Постижения има и при имунизациите - нови типове ваксини оказват помощ в битката против маларията, менингита и вируса денга. В същото време имунизацията против човешкия папиломавирус за елиминиране на рака на маточната шийка е въведена към този момент в 140 страни. Очаква се с помощта на такива ограничения в Австралия този тип рак да го няма до 10 години.
През септември в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации международните водачи поеха исторически ангажимент за по-голямо съдействие и вложения за попречване и справяне с бъдещи пандемии. Бяха подписани също политически заявления за елиминиране на туберкулозата и за обезпечаване на достъп до качествени здравни услуги за всички хора по света до 2030 година.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР