През 2023-та година, Архангелова задушница ще бъде отбелязана на 4

...
През 2023-та година, Архангелова задушница ще бъде отбелязана на 4
Коментари Харесай

На тази дата е най-голямата Задушница - ето какво трябва да направим задължително

През 2023-та година, Архангелова задушница ще бъде маркирана на 4 ноември. Този ден е време да поменем околните си и да посетим гробовете им, а също и да се погрижим се за тях. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и ги украсяваме с цветя. В предишното, традицията е била най-възрастната жена да прелее гроба с алено вино.

Ритуалът на преливането на вино стартира от мястото, където е главата на умрелия, и се движи в посока наляво, като вършим три кръга към гроба. На Архангелова задушница, както и при другите задушници, е признато да се вършат общи трапези.

Известна и като Голяма задушница, тя е последната за годината, по тази причина на общата софра в гробищния парк се сервират седем разнообразни ястия, в това число и обичаните ястия на умрелите. Това се прави, с цел да се " чуе " благослова на умрелите по време за настъпващите коледни пости.

Първата хапка се поставя на земята, а първата глътка вино се излива и не се пие, а ние изричаме думите " Бог да елементарни ". Старите хора споделят, че в случай че видите мушица или пеперудка да лети към вас на този ден, това е знак, че душата на умрелия е пристигнала. Също по този начин се вършат помени, наричани и раздавки или подавки, които се раздават.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: Задушница Голяма задушница раздавки подавки Архангелова задушница
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР