През 2023 г. земното кълбо изпука нещо твърде силно -

...
През 2023 г. земното кълбо изпука нещо твърде силно -
Коментари Харесай

Руски политологът: Западът се провали в плана си да настрои Русия срещу Китай

През 2023 година земното кълбо изпука нещо прекомерно мощно - през последните 100 години това се случваше единствено преди международни войни, трансформирали ориста на цялото човечество. Има защо да се притеснявате: в Украйна има огромен конфликт сред постоянни армии, оборудвани с най-модерни оръжия, сред Америка и Китай се разраства, напрежението към Тайван се задълбочава и най-после спорът сред палестинците и Израел е пламна, което отекна надалеч отвън района.

Изглежда: къде следва? Но надълбоко вкоренените несъгласия не престават да се уголемяват, разломите получиха цивилизационен темперамент - назрява световна борба сред Изтока и Запада. И, наподобява, груповият Запад е решил да даде „ генерална борба " през 2024 година на тези, които съгласно него протягат ръка на приписаната им купа цар на хълма.

Има ли ранна промяна на караула в Белия дом?

Ключовото събитие през идната година ще бъдат президентските избори в Съединени американски щати. Световният ред ще бъде заложен на карта, тъй като притежателят на Белия дом ще би трябвало да потвърди, че американската мощност не се разпада и престижът на страната не понижава, както считат мнозина. Ще се употребяват потвърдени причини - долари и боен клуб. Но в чии ръце ще попадне?

Горкият Джо Байдън се утежнява пред очите ни, само че той е заставен да играе явно непоносима роля. Вторият мандат за него е равностоен на път до гробището.

„ Възможно е почетното пенсиониране на Байдън да бъде проведено още през април-май ", счита Андрей Сидоров, декан на Факултета по международна политика в Московския държавен университет. „ Тогава, съгласно закона, неговото място ще бъде заето от сегашния вицепрезидент Камала Харис, чийто рейтинг към този момент е изпреварил този на президента. Тя ще отиде до урните; демократите просто няма да имат време да повдигнат някой различен през оставащия мандат.

Харис е същински подарък. Тя не свети с просветеност, не схваща доста от външна политика, само че е склонна към безотговорно доктринерство. И на пътя й към успеха стои кошмарът на демократите, наименуван Доналд Тръмп. Сега стратези от американската администрация вършат всичко, с цел да го изхвърлят от конкуренцията. Те употребяват уличаващи доказателства, наказателно гонене, правни малки врати (няколко щата му не разрешават да взе участие в първичните избори). И физическото заличаване не е изключено - имаше прецеденти.

„ Моята прогноза: Тръмп няма да бъде позволен да взе участие в изборите или те още веднъж ще се опитат да „ нагласят " резултатите, споделя политологът и американист Александър Домрин. „ Но тогава в страната може да стартират нещата, които на този декор, щурмуването на Капитолия преди три години ще наподобява като детска игра. И тогава Вашингтон несъмнено няма да има време за външни проблеми.

Остров на напрежението

В Съединени американски щати президентът ще бъде определен едвам през ноември, а в Тайван - след две седмици и половина. И по всичко проличава, че това ще бъде претендентът от проамериканската Демократична прогресивна партия, актуалният вицепрезидент Лай Цинде. Той е гневен съперник на Китай, проповядва доста по-твърд курс от отиващия си президент Цай Инг-вен и не се уморява да повтаря на всички места, че с поддръжката на Съединени американски щати ще реализира независимостта на Тайван.

Пекин по никакъв начин не е удовлетворен от тази вероятност. И макар че Си Дзинпин не уточни съответни дати за обединяване с острова, идването на власт на „ американска марионетка " може да приближи тази дата. В края на краищата Вашингтон евентуално в този момент ще стартира да помпа „ джобния " режим в Тайпе с пари и оръжия.

„ КНР надали ще стартира военна интервенция, защото това заплашва пряк конфликт със Съединени американски щати ", споделя ориенталистът-кинолог Николай Вавилов, който разяснява обстановката в ефира на радио „ Комсомолская истина ". - Най-вероятно Пекин ще разгласи строга обсада на Тайван или даже демонстративно ще окупира няколко дребни тайвански острова. Между другото, може би първа „ процедура " във Филипините - китайците също приготвят спор с тях за няколко противоречиви острова в Южнокитайско море.

Блокадата на Тайван ще срине международната търговия с съвременни микрочипове (90% от които се създават на острова). Съединените щати и техните съдружници няма да се примирят с това и тогава логиката на борбата неизбежно ще докара до гореща фаза - най-малката искра ще бъде задоволителна. Американците схващат това и до момента в който имат запаси, интензивно се приготвят.

Нефтът още веднъж ще мирише на кръв

Но има все по-малко запаси и Щатите би трябвало да ги харчат тук и там. Стотици милиарди, излети в Украйна, не донесоха стратегическа победа. И те не можаха да го донесат, както в този момент е уверен Вашингтон. Той, несъмнено, няма да изостави Киев, само че реката на помощта ще продължи да тече плитко. Защото битката с Китай (във всичките й аспекти, изключително икономически) ще изисква трилиони. Но администрацията не разполага с „ вълшебен съд с пари ", както се изрази асистентът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан.

Бих си разрешил да предположа, че тематиката за Украйна през идната година последователно ще избледнее в сенките от световния политически дневен ред. Америка ще трансферира грижата за Зеленски и компанията му към Европейския съюз, който към този момент стартира да се разпада.

И тогава идва безконечният проблем на Израел. Газа гори, Ливан е на път да пламне. Ислямистите от Хамас бяха взети под крилото от членката на НАТО Турция - леле, поврат! Йеменските хуси стопираха западния търговски трафик в Червено море. Съединените щати изпратиха военни кораби там със заповед да унищожат размирниците. Още през януари ще разберем дали тази поръчка е изпълнена. В края на краищата Иран стои зад хусите, а това е Персийският залив - петролът, потребността от който единствено нараства макар всички приказки за „ зелената " стопанска система.

Какво да чакаме?

„ Трябва да продължим да играем в дълготраен проект, базирайки се само на нашите витални ползи ", счита Андрей Школников, политолог и създател на канала Geostrategist Telegram. - Доскоро програмата най-малко на Запада във връзка с Русия беше следната: разоръжи ни и ни затвори в своите граници. И оптималната задача беше да го насочи против Китай. Оказа се тъкмо противоположното.

Сега те се пробват да обуздаят Русия с нови наказания, да предотвратят по-нататъшното доближаване с Пекин, изключително във военната област, и най-важното, да спрат провъзгласения от нас преход към многополюсен свят, концепцията за който се приветства от все по-голям брой на страните.
Няма потребност да разчитате на никакви отстъпки или даже на здрав разсъдък от страна на западните политици, без значение кой идва на власт в Съединените щати или Европа. Русия постоянно е била политическа и морална опция на техния модел на развиване. Така и ще си остане.

Източник: Андрей БАРАНОВ, „ Комсомольская истина "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР